Αποδεκατίζονται τα κοπάδια από τους λύκους λένε οι κτηνοτρόφοι στα Άγραφα

Σε απόγνωση βρίσκεται το σύνολο των κτηνοτρόφων στα Άγραφα, και ειδικότερα οι εκτροφείς ελευθέρας βοσκής, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με επιθέσεις από αγέλες λύκων, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των κτηνοτρόφων, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των άγριων αυτών ζώων έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται και οι επιθέσεις. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Βραγγιανά και Βαλαώρα, όπου τις τελευταίες ημέρες οι απώλειες έχουν αυξηθεί. Μάλιστα, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν βρίσκουν όλα τα ζώα που θανατώθηκαν από τους λύκους, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους ίδιους, διότι πρέπει να αποδείξουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τις απώλειές τους.

Αναγκαίες οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις

Tη συνδρομή της πολιτείας για τη στήριξη των κτηνοτρόφων ζήτησε ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, την ιδιαίτερη προσφορά των κτηνοτρόφων στην ανάπτυξη του τόπου. «Η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα για την περιοχή μας και συνεισφέρει σημαντικά στη συγκράτηση του πληθυσμού μας. Τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις των λύκων έχουν ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Ένα σημαντικό ποσοστό κτηνοτρόφων έχει εγκαταλείψει τον κλάδο αυτόν, διότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Αναμένουμε από την πολιτεία ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κτηνοτροφίας του τόπου μας, όχι μόνο στον τομέα της προστασίας από τους λύκους λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, αλλά και σε δομικά ζητήματα (υπηρεσιών, υποδομών, ενημέρωσης κ.ά.)».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, μαζί με άλλους δύο όμορους δήμους της Θεσσαλίας, έχουν ενταχθεί στο ειδικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ως απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές. Ειδικότερα, ο Δήμος Αγράφων αντιμετωπίζει σοβαρά δημογραφικά προβλήματα που, εάν δεν λυθούν άμεσα, το επόμενο διάστημα θα οδηγηθεί σε πλήρη συρρίκνωση.

Ο πρωτογενής τομέας (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, δασοκομία) και ο εναλλακτικός τουρισμός μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου. Όμως, για να γίνουν αυτά, απαιτούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.