Εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου για την διάσωση της EΑΣ Πατρών

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα

eas-patron
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Το «πράσινο» φως από το Πρωτοδικείο Πατρών, που συνεδριάζει στις 13 Μαρτίου, αναμένει η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης και διάσωσης, το οποίο έχει λάβει την έγκριση του 63,2% των πιστωτών και την ομόφωνη θετική γνώμη της γενικής συνέλευσης της Ένωσης.

Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο της ΕΑΣ Πατρών, Κώστα Κρεμμύδα, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα, εξαιτίας του μεγέθους του χρέους, αλλά και των συναλλασσόμενων μερών. Μάλιστα, θεωρείται ότι μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά για την οικονομική διάσωση και άλλων συνεταιρισμών.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το σχέδιο έχει εγκριθεί ήδη από την Τράπεζα Πειραιώς που αποτελεί τον κύριο πιστωτή της ΕΑΣ Πατρών, αφού σε αυτήν οφείλονται 9,7 εκατ. ευρώ, καθώς και των εργαζομένων, της ΠΕΣ Αιγιάλειας και ακόμα ενός  εργαζομένου με μεγάλες οφειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις οφειλών σε βάθος 15ετίας, εκποίηση ακινήτων, ενώ ορίζεται επίτροπος που θα ελέγχει τα οικονομικά και τη χρηστή διοίκηση, διαγραφές μέρους οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο υποβλήθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 106β΄ του πτωχευτικού κώδικα, προκειμένου η συνεταιριστική οργάνωση να μπει σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών της.

Στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει θετικά και εγκρίνει το σχέδιο, τότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή των διαδικασιών βιωσιμότητας, ενώ προβλέπεται η εκποίηση παγίων, όπως της ακίνητης περιουσίας, από την οποία η τράπεζα θα λαμβάνει ποσοστό 75% και το Δημόσιο το 25%. Οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι θα αποπληρωθούν σε πέντε ισόποσες και άτοκες ετήσιες δόσεις, ενώ για τους προμηθευτές και τους υπόλοιπους πιστωτές προβλέπεται η αποπληρωμή τους σε πέντε ισόποσες και άτοκες ετήσιες δόσεις, αφού πρώτα να γίνει «κούρεμα 50%» στο χρέος της Ένωσης.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress