Σε απόγνωση οι παραγωγοί λαχανικών στα Ίρια

Η μείωση αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι το κύριο χαρακτηριστικό μέχρι τώρα στον κάμπο των Ιρίων, που είναι γνωστός στο ευρύτερο κοινό για την παραγωγή λαχανικών όπως το μαρούλι iceberg.

Η Αντωνία Δρούζα, παραγωγός που ακολουθεί τον δρόμο της συμβολαιακής γεωργίας, όπως και η πλειονότητα των παραγωγών στην περιοχή, σημειώνει ότι «στην περιοχή των Ιρίων έχει αρχίσει να υπάρχει πρόβλημα. Το μαρούλι, αυτήν τη στιγμή, είναι στα αζήτητα σε μία στιγμή που το κόστος έχει ανέβει κατά 30%. Η αγκινάρα έχει πλέον λιγοστέψει κατά πολύ, αφού τα τελευταία χρόνια η αγορά έχει χαθεί. Το μπρόκολο κινείται στις ίδιες τιμές που κινήθηκε και την περασμένη χρονιά, δηλαδή στα 60-70 λεπτά. Περιμένουμε στο τέλος του μήνα το λάχανο να δούμε πώς θα ξεκινήσει».

Iceberg

Σε θετική τροχιά βρίσκεται το iceberg, που αποτελεί και προϊόν επιλογής των εταιρειών συμβολαιακής γεωργίας που κινούνται στην περιοχή. Όπως αναφέρει η κα Δρούζα, «ξεκίνησε πολύ δυναμικά και υπάρχει ζήτηση. Η τιμή του είναι στα 65 λεπτά συσκευασμένο και η προοπτική του είναι πολύ καλή».

Κουνουπίδι

Σε δυσμενή θέση είναι και οι παραγωγοί κουνουπιδιών, αφού το ενδιαφέρον της αγοράς είναι μηδενικό, ενώ η καλλιέργεια δεν αναπτύσσεται και παραμένει σταθερή.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις του παραγωγού Δημήτρη Γιοννά, που εμφανώς απογοητευμένος με τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η αγορά τονίζει: «Δεν πάει πουθενά αυτή η κατάσταση. Όταν τα μαρούλια στο χωράφι πωλούνται 5 λεπτά και τα μπρόκολα 30 λεπτά, τότε τι να πούμε; Ακόμα και έτσι όμως, δεν υπάρχει ζήτηση».