Σε απόγνωση παραγωγοί ρεβιθιού και φακής στον Νομό Λάρισας

Ανυπολόγιστες οι ζημιές από μπουρίνι και βροχές, ανησυχία για τις αποζημιώσεις

«Ολοκληρωτική» χαρακτηρίζουν την καταστροφή στο ρεβίθι και «μεγάλη» στη φακή οι παραγωγοί του πρώην Δήμου Κραννώνα, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τον δυνατό αέρα που σημειώθηκε τον Ιούνιο. Οι παραγωγοί των περιοχών Δίλοφος, Καλό Νερό και Άγιοι Ανάργυροι, όπου τα όσπρια κυριαρχούν, είναι ανάστατοι, καθώς ο ΕΛΓΑ προχώρησε μεν σε αυτοψίες, αλλά οι εκτιμητές του υπενθύμισαν ότι προβλέπεται αποζημίωση μόνο σε περιπτώσεις χαλαζιού.

Σύμφωνα με τον παραγωγό και γεωπόνο Χρήστο Σούρλα, «η ζημιά στο ρεβίθι είναι καθολική. Το μπουρίνι, σε συνδυασμό με δύο ισχυρές βροχοπτώσεις (έπεσαν 40 με 50 χιλιοστά νερού μέσα σε 20 λεπτά) κατέστρεψαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Ακόμα και σε περιοχές όπου η ζημιά δεν είναι ολοκληρωτική, οι παραγωγοί προβληματίζονται να βάλουν μπρος τις μηχανές για συγκομιδή, καθώς το κόστος είναι μεγάλο. Έτσι κι αλλιώς το ρεβίθι είναι μία ακριβή καλλιέργεια (170 ευρώ το στρέμμα). Από τις αποζημιώσεις δεν πρόκειται να ρεφάρουμε, αλλά τουλάχιστον κάποιοι παραγωγοί που σκέφτονται να μην ξανασπείρουν ρεβίθι ίσως αναθεωρήσουν».

Φακές

Ανάλογη με το ρεβίθι ζημιά καταγράφεται και στις φακές, στις οποίες η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον
κ. Σούρλα, «σε ένα χωράφι 117 στρεμμάτων η συγκομιδή από τα 25 στρέμματα, πριν από τις βροχές, απέφερε παραγωγή 290 κιλών, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, μετά τις βροχές, ο ίδιος παραγωγός συγκόμισε μόλις 75 κιλά».

Φάβα

Τέλος, στη φάβα, στην οποία η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη, οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα το φυτό να χάσει σε ειδικό βάρος, να πλαγιάσει στο έδαφος και η συγκομιδή να γίνεται πολύ δύσκολα. Επιστρατεύονται ειδικές βελόνες στις μηχανές για να μαζευτεί ό,τι μπορεί να διασωθεί από την παραγωγή.