Απογοήτευση ΣΠΕΛ για την καθυστέρηση της ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων

Την απογοήτευσή του εκφράζει ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία, σχετικά με την καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Σύνδεσμος στην επιστολή του, η καθυστέρηση έρχεται σε αντίθεση με της «ρητές διαβεβαιώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας».

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του ΣΠΕΛ:

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Με μεγάλη μας απογοήτευση, διαπιστώνουμε ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, παρεμβάσεις, επιστολές και συζητήσεις μας, δεν έχουμε ακόμη καμία πρόοδο στην έκδοση της ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών, και μάλιστα παρά τις περί του αντιθέτου ρητές διαβεβαιώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας.

Πρόκειται πλέον για εμπαιγμό, καθώς σχεδόν το σύνολο των Εταιρειών του κλάδου των λιπασμάτων και το σύνολο των Μελών μας, αναμένει αυτή τη ρύθμιση εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ συνεχώς έχουμε διαβεβαιώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ότι η διαδικασία δημοσίευσης της ΚΥΑ ολοκληρώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία η Πολωνία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, εντάσσοντας στην εθνική τους νομοθεσία όλα τα προϊόντα του καταργημένου Κανονισμού ΕΚ 2003/2003.

Αυτή τη στιγμή, ο κλάδος μας βρίσκεται κάτω από νομοθετικό κενό. Οι Εταιρείες-Μέλη μας δεν μπορούν να εισάγουν-παράξουν και να διακινήσουν λιπάσματα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, η οποία θα πρέπει να τονιστεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει, παρά μόνο με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΕ 1009/2019, ο οποίος αναγνωρίζοντας τις σημαντικές δυσκολίες εφαρμογής του, είναι μη υποχρεωτικός, επιτρέποντας στα Κράτη-Μέλη την κυκλοφορία των λιπασμάτων και με βάση τις Εθνικές τους Νομοθεσίες.

Αυτό σημαίνει ότι, οι Εταιρείες – Μέλη μας αναμένοντας την Εθνική Νομοθεσία και μετά από τις δικές σας επανειλημμένες ρητές διαβεβαιώσεις και καθησυχασμό περί της άμεσης διευθέτησης του θέματος, δεν έχουν προετοιμαστεί για την εφαρμογή του Κανονισμού ΕΕ 1009/2019. Σε αντίθεση με την κατάσταση αυτή που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα Κράτη-μέλη της ΕΕ εξασφαλίζοντας το Εθνικό τους συμφέρον και διασφαλίζοντας την αγροτική τους παραγωγή, έχουν ήδη προβεί σε αντίστοιχες κανονιστικές ρυθμίσεις. Όπως καταλαβαίνετε αυτό μειώνει τον υγιήnανταγωνισμό, περιορίζει σημαντικά τις επιλογές του Έλληνα αγρότη και αυξάνει περαιτέρω το κόστος των λιπασμάτων σε μια περίοδο κρίσης για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη γενικότερα.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τις Ευρωπαϊκές βιομηχανίες λιπασμάτων είναι πρωτοφανείς και απρόβλεπτες. Έχοντας η τιμή του φυσικού αερίου φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, περιορίζουν την παραγωγή λιπασμάτων ή και κάνουν παύση της λειτουργίας των μονάδων τους. Αντίστοιχα, οι Εταιρείες- Μέλη μας, ήδη δυσκολεύονται να βρουν πρώτες ύλες και προμηθευτές, ενώ ταυτόχρονα εσείς, ως άμεσα αρμόδιοι για αυτό το ζήτημα, όχι μόνο δεν διευκολύνετε την κυκλοφορία των λιπασμάτων άλλα δημιουργείτε επιπλέον προσκόμματα, χωρίς πραγματικά να κατανοούμε το λόγο. Το γεγονός αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αλλά αντίθετα είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις λιπασμάτων και εκτίναξη του κόστους.

Σχεδόν το σύνολο του κλάδου των λιπασμάτων εκφράζει την αγανάκτηση του για τους χειρισμούς αυτούς, για τη μη δημιουργία ασφαλούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και ζητά για άλλη μια φορά την άμεση έκδοση της ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών».