Στον απόηχο του συλλαλητηρίου

Το δυναμικό συλλαλητήριο των αγροτών, με τα παρατεταγμένα τρακτέρ στην Πλατεία Συντάγματος θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη των συμμετεχόντων, καθώς οι εικόνες και το σκηνικό που έζησαν ήταν πρωτόγνωρα. Απόδειξη, ότι τα κοινωνικά δίκτυα γέμισαν από φωτογραφίες και βίντεο, τόσο από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, όσο και από τη μηχανοκίνητη πορεία από την επαρχία στην πρωτεύουσα.

Αν και το πρωί της Τρίτης τα αίματα «άναψαν» μεταξύ των επικεφαλής του μπλόκου του Αλμυρού Μαγνησίας και εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, εντούτοις, οι όποιες σκοπιμότητες παραμερίσθηκαν μπροστά στη μεγαλειώδη κινητοποίηση του αγροτικού κινήματος.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου και μέλος της Επιτροπής του τοπικού Μπλόκου, Γιάννης Κουκούτσης, εμφανίστηκε συγκινημένος μιλώντας στην «ΥΧ», περιγράφοντας τη μεγάλη κινητοποίηση της Τρίτης. «Περιμέναμε μία μεγάλη κινητοποίηση, αλλά σε καμία περίπτωση μια τόσο ενθουσιώδη υποδοχή από τον κόσμο, από τον λαό της Αθήνας, αλλά και από τους διερχόμενους –στην εθνική οδό– οδηγούς που μας προσπερνούσαν. Ο κόσμος μάς υποδέχτηκε με χειροκροτήματα, με σφιγμένες γροθιές, ενώ εξίσου συγκινητικές ήταν και οι εικόνες αποχαιρετισμού την Τετάρτη, όταν επιστρέψαμε. Από την πλευρά τους, οι οδηγοί, με κορναρίσματα εξέφραζαν τη δική τους στήριξη στον αγώνα μας. Η κοινωνία έχει υιοθετήσει το βασικό μας σύνθημα, “no farmers, no food”, ή “χωρίς εμάς, τι θα φας”».

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες χρειάστηκε να οδηγήσουν συνολικά 26 ώρες, πραγματοποιώντας ένα κοπιαστικό ταξίδι. Ο μέσος όρος ταχύτητας που ανέπτυξαν τα τρακτέρ, τα οποία πραγματοποίησαν αυτό το πολύωρο ταξίδι, ήταν στα 30 χλμ., ενώ το κόστος κυμάνθηκε γύρω στα 500 ευρώ έκαστο. Συνολικά 10.000 ευρώ κόστιζαν τα καύσιμα που είχαν φορτωθεί στις καρότσες των αγροτικών οχημάτων.

Στα θετικά της όλης κινητοποίησης και η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία συνεχάρη τους αγρότες και τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου για την άψογη συνεργασία που είχαν, καθώς όλα κύλησαν ομαλά, παρά τις αψιμαχίες που σημειώθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών στην Καρδίτσα και τον Πλατύκαμπο τις πρώτες μέρες της κινητοποίησης. Όπως έγινε γνωστό, η Τρίτη επιλέχθηκε κατόπιν υπόδειξης της ΕΛΑΣ, μια και εκείνη τη μέρα δεν έρχονται πολλά καράβια από τα νησιά στην πρωτεύουσα και η κυκλοφορία είναι ελεγχόμενη.