Οι αποκαλύψεις της «ΥΧ» για το ιρανικό ακτινίδιο κινητοποίησαν τις Αρχές

Παραμένει ο κίνδυνος για τυχόν ελληνοποιήσεις

Σε κινητοποίηση των αρχών οδήγησε το δημοσίευμα του προηγούμενου φύλλου της «ΥΧ», στο οποίο γινόταν αναφορά σε «παραφωνίες» από συνεταιρισμούς της Μακεδονίας ως προς τη διακίνηση ακτινιδίων ιρανικής προέλευσης.

Θετικό και πάλι το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων

Πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ μιλούσε για ποσότητες ακτινιδίων που εισήχθησαν στην Ελλάδα από το Ιράν, με την πορεία αυτών των προϊόντων να παραμένει άγνωστη μετά την είσοδό τους στη χώρα.

Σε ένα περιβάλλον θετικών επιδόσεων για το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων, τέτοια φαινόμενα συνιστούν απειλή και γίνονται επικίνδυνα όταν φέρουν την υπόνοια του κινδύνου ελληνοποιήσεων, διαδικασία εξαιρετικά επιζήμια για πολλά προϊόντα της ελληνικής αγροδιατροφής. Αξίζει, δε, να τονιστεί ότι αφορούν ένα προϊόν σημαντικό για τη χώρα, με εξαιρετική εξαγωγική δυναμική. Η ανάδειξη του θέματος από την «ΥΧ» και η απήχηση που αυτό είχε, κινητοποίησε άμεσα το ΥΠΑΑΤ, το οποίο και επιβεβαίωσε τις περιοχές εισαγωγής, αλλά και τη διάθεση των ποσοτήτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην περιοχή των Επτανήσων.

Ωστόσο, μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το ζήτημα, καθώς θα πρέπει να εξακριβωθεί όχι μόνο ποιοι είναι οι διακινητές, αλλά και, πρωτίστως, ως τι διακινήθηκαν αυτά τα προϊόντα. Εάν, δηλαδή, διατήρησαν την ιρανική σφραγίδα ή «βαφτίστηκαν» ελληνικά και ως τέτοια πουλήθηκαν εντός των συνόρων ή επανεξήχθησαν στην ΕΕ ή σε τρίτες χώρες. Το πού έγινε η λιανική πώληση, το τι είδους ήταν αυτή, το αν επρόκειτο για γνήσια παραστατικά κ.ά. είναι μερικά ακόμη ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.

Μάλιστα, το φαινόμενο φαίνεται πως συνεχίζεται, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν κι άλλες ποσότητες που πέρασαν στη χώρα με τη συγκεκριμένη προέλευση. Το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου 2023, οι επίσημες εισαγωγές από το Ιράν αφορούν 354 τόνους ακτινιδίων, με την πλειονότητα να κατευθύνεται στην Πέλλα (310 τόνοι) και μικρότερες ποσότητες σε Πιερία (23 τόνοι) και Ημαθία (21 τόνοι).

Διαβάστε επισης: