Θετικό και πάλι το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων

«Παραφωνίες» οι συνεταιρισμοί της Μακεδονίας που διακινούν «ελληνικά» ακτινίδια από το… Ιράν

Σε ένα περιβάλλον θετικών επιδόσεων δείχνει να μπαίνει και πάλι η Ελλάδα το 2023, καθώς επανέρχεται το πλεόνασμα του ισοζυγίου των αγροτικών προϊόντων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο επαγρύπνησης, διενεργώντας κάθε απαραίτητο έλεγχο, ώστε να αποφεύγονται «παραφωνίες», οι οποίες μπορεί να υπονομεύσουν τις οποίες προσπάθειες έχουν γίνει.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2023 επανέρχεται με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας πλεόνασμα ύψους 367,7 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 608,5 εκατ. το 2022. Στις εθνικές αυτές επιδόσεις, κυρίαρχη αναδεικνύεται η συμμετοχή του τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών, με 1,59 δισ. ευρώ, ενός τομέα που κατά το ίδιο διάστημα καταγράφει αυξήσεις των εξαγωγών κατά 19,9% σε αξία και κατά 11,5% σε όγκο, όπως αναδεικνύεται στο σημερινό φύλλο της «ΥΧ».

Επανέρχεται ο κίνδυνος των ελληνοποιήσεων

Ανησυχητικό, ωστόσο, παραμένει το γεγονός ότι σε αυτό το περιβάλλον θετικών εξελίξεων εντοπίζονται περιπτώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια που καταβάλλεται, και μάλιστα σε προϊόντα εξαιρετικής δυναμικής για τις ελληνικές εξαγωγές, όπως το ακτινίδιο, επαναφέροντας τον κίνδυνο των ελληνοποιήσεων, μιας διαδικασίας με τεράστιες επιπτώσεις σε πολλά προϊόντα της ελληνικής αγροδιατροφής.

Κι αυτό, καθώς το τελευταίο τετράμηνο καταγράφονται εισαγωγές προϊόντος από το Ιράν, και μάλιστα από συνεταιριστικές οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναγγελίες εισαγωγών στο ΜΕΝΟ, στις περιοχές της Πέλλας και της Πιερίας εισήχθησαν συνολικά 271,4 τόνοι ακτινιδίων ιρανικής προέλευσης (248,6 τόνοι στην πρώτη και 22,8 τόνοι στη δεύτερη) το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν κι άλλα φορτία που εισήχθησαν και δεν αναγγέλθηκαν. Μεταξύ των εισαγωγέων αναφέρεται αγροτικός συνεταιρισμός με έδρα την Ημαθία, ενώ πιστοποιητικά Συμμόρφωσης και Φυτοϋγείας έχουν έκδοση στην Πέλλα.

Ακόμη πιο ανησυχητικό παραμένει το γεγονός ότι η τύχη αυτών των προϊόντων αγνοείται από τη στιγμή που έφτασαν στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρει κανείς αν έχουν πέσει στην ελληνική αγορά ή εξήχθησαν σε αγορές του εξωτερικού, φέροντας ακόμη και ελληνική σφραγίδα.

Η αξιοποίηση της χώρας μας ως διόδου πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά είναι κάτι που γίνεται από τους Ιρανούς εξαγωγείς, όπως αναδεικνύεται και από σχετικές δηλώσεις που φιλοξενεί γνωστή ολλανδική ιστοσελίδα για τα αγροτικά προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, ο Amirhossein Azizi, εκπρόσωπος της ιρανικής εταιρείας εξαγωγών Bezhit, μιλώντας για το ξεκίνημα της περιόδου για τη χώρα του, αναφέρει: «Εξαιτίας της υψηλής ζήτησης για ελληνικά ακτινίδια, τα ιρανικά εξάγονται στην Ελλάδα σε σχετικά μεγάλους όγκους, από όπου και εξάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά».

Μάλιστα, ο ίδιος σχολιάζει το καλύτερο μέγεθος που έχει το ιρανικό προϊόν, χαρακτηρίζοντάς το ενθαρρυντικό «δεδομένης της επιτυχίας των ελληνικών εξαγωγών φέτος».

Τα παραπάνω στοιχεία απαιτούν την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών, οι οποίες θα πρέπει να απαντήσουν πού βρίσκονται αυτά τα προϊόντα και αν έχουν καταναλωθεί ή διοχετευθεί σε αγορές ως ιρανικής προέλευσης.

«Πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξασφαλίζουν τη μη ελληνοποίηση των εισαγόμενων ιρανικών ακτινιδίων στην εγχώρια αγορά και σε περίπτωση προώθησης-επανεξαγωγής προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα εξαχθούν ως “ελληνικά”, αλλά θα αναφέρονται ευκρινώς ως ιρανικά. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη φήμη των εξαγομένων ελληνικών προϊόντων», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas.