Αυτό το άρθρο είναι 4 μηνών

Αποκαλυπτήρια για το νεοσύστατο Σύνδεσμο των Φορέων Πιστοποίησης

17/06/2024
4' διάβασμα
apokalyptiria-gia-to-neosystato-syndesmo-ton-foreon-pistopoiisis-323821

Τις δυνάμεις τους στον χώρο της πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών στους κλάδους της βιολογικής γεωργίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, των υποδομών κ.ά. ενώνουν οι οκτώ μεγαλύτεροι φορείς πιστοποίησης στη χώρα μας, που καλύπτουν συνολικά το 80% της αγοράς, με τη συγκρότηση του νεοσύστατου Συνδέσμου Διαπιστευμένων Ελληνικών Εταιρειών Αξιολόγησης της Συμμόρφωσης -TIC HELLAS.

Η επίσημη ίδρυση του Συνδέσμου, που αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ακόλουθων φορέων πιστοποίησης που τον συγκροτούν: Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, ΒΙΟ Hellas, Burreau Veritas, Emicert, Eurocert, Swiss Approval, TUV AUSTRIA και TUV NORD.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Σύνδεσμος αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των κατά τεκμήριο πλέον δυναμικών φορέων πιστοποίησης και επιθεωρήσεων στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας Συμφωνίας Αξιοπιστίας, με στόχο τη διασφάλιση των καταναλωτών, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

«Οι μεγαλύτεροι φορείς ελέγχου, που καλύπτουν το 80% στην αγορά, συνεργαστήκαμε και ιδρύθηκε αυτός ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο, μέσα και από παρεμβάσεις στην κεντρική διοίκηση, να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα για να ενισχυθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών πιστοποίησης και ελέγχου», ανέφερε ο Μελέτης Τζαφέρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαπιστευμένων Ελληνικών Εταιρειών Αξιολόγησης της Συμμόρφωσης -TIC HELLAS και διευθύνων σύμβουλος της Swiss Approval.

Στο στόχαστρο τα κακώς κείμενα του χώρου

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν εταιρείες πιστοποίησης στη χώρα μας, οι δραστηριότητες των οποίων, όπως είπε, δεν είναι καθόλου τιμητικές για τις αρχές τις οποίες υπηρετεί ο κλάδος. «Θέλουμε να αποτρέψουμε τον κακό ανταγωνισμό, αυτόν που οδηγεί σε αδιέξοδα σε επίπεδο τόσο ποιότητας όσο και διαδικασιών. Ο μοναδικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ποιότητα, η οποία θα καταλήγει στους καταναλωτές και θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαφέρης. «Έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα σημείο στη χώρα μας που το θέμα πιστοποίηση, επιθεώρηση και εκπαίδευση είναι πλέον πάρα πολύ γνωστό. Σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει και οι οκτώ φορείς είναι ότι θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες», τόνισε από την πλευρά του ο Σάββας Πελτέκης, διευθύνων σύμβουλος της TUV Hellas.

Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων, επισημάνθηκε ότι υπάρχουν εταιρείες που δεν πραγματοποιούν ουσιαστικό έλεγχο και οι εκπρόσωποι των φορέων πιστοποίησης επεσήμαναν την αναγκαιότητα της καλύτερης εποπτείας στην αγορά. «Θέλουμε να αποτρέψουμε τις κακές πρακτικές, να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να διασφαλιστεί η ποιότητα στα προϊόντα», είπε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Δημητριάδης, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των φορέων, κοινός στόχος είναι να επανέλθει ο τομέας της πιστοποίησης σε προϊόντα σε ένα σημείο αποδεκτό, ώστε να μη δημιουργούνται κίνδυνοι στην κοινωνία και ο ανταγωνισμός μέσα στην αγορά να μη δημιουργεί έκπτωση στην ποιότητα.

Επισημαίνεται ότι εντός του Συνδέσμου θα υπάρχει τριμελής επιτροπή αξιολόγησης των φορέων που θα συμμετέχουν στο νέο αυτό εγχείρημα, ενώ στόχος των συμμετεχόντων είναι το TIC HELLAS (Testing Inspection Certfication) να αποτελέσει σήμα αξιοπιστίας στον τομέα του κλάδου πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών.