Απολογισμός του 2023 και τα σχέδια για το 2024 – Εκτιμήσεις από τους συνδέσμους

Κώστας Αποστόλου
Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ)
Παρά τις αντιξοότητες, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της ήταν παρούσες για ακόμη μία χρονιά στον κλάδο μας. Το συνεχώς μεταβαλλόμενο κλίμα, οι υψηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα του χειμώνα, καθώς και οι τοπικοί παγετοί την άνοιξη επηρέασαν και δυσκόλεψαν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή και τη φετινή χρονιά. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι η ποσότητα πρώτης ύλης που θα παραγόταν φέτος θα δυσκόλευε την κάλυψη των αναγκών του κλάδου.
Τελικά, αυτή ανήλθε σε 320.000 τόνους, η οποία, αν και αρκετά μειωμένη από εκείνη της προηγούμενης χρονιάς, φαίνεται να κάλυψε τις απαιτήσεις της βιομηχανίας και της αγοράς. Φέτος, μετά από μια πενταετία απουσίας λόγω των δυσμενών καταστάσεων που προκλήθηκαν από την έξαρση της πανδημίας της COVID-19, πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία το παγκόσμιο συνέδριο των παραγωγών και μεταποιητών φρούτων και κομπόστας ροδάκινου, CanConl5. Σε αυτό συμμετείχε και η χώρα μας, μεταξύ της Αργεντινής, της Βραζιλίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ισπανίας, της Νότιας Αφρικής και της Χιλής. Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου, διαπιστώθηκε η διατήρηση της πρώτης θέσης της χώρας μας σε εξαγωγές κομπόστας.
Ωστόσο, το επίπεδο της καλλιέργειας συμπύρηνου ροδάκινου (190.000 στρέμματα) διατηρήθηκε περίπου ίδιο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ο σημαντικός και κομβικός ρόλος που κατέχει η χώρα μας στην παγκόσμια αγορά. Αναγκαία κρίνεται, ωστόσο, η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, με την παράλληλη βελτίωση των επιδόσεων και των αποδόσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής – διακίνησης και εμπορίου.
Η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά και με άλλα προϊόντα, πέραν των κλασικών κουτιών, όπως προϊόντα σε πλαστικούς περιέκτες (plastic caps), αλλά και μείγματα φρούτων σε pouches. Από την άλλη, αυτή η χρονιά αποδείχθηκε, όπως και η προηγούμενη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον χυμό ροδάκινου και βερίκοκου. Μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε και στην απορρόφηση της παραγόμενης α’ ύλης σε ροδάκινα.
Προβληματισμό, όμως, προκαλεί το χάσμα που παρατηρείται στην τιμή διάθεσης του τελικού προϊόντος στην ευρωπαϊκή αγορά με εκείνη που η βιομηχανία το διαθέτει. Έτσι, πολλές φορές, το βλέπουμε σε τιμή διπλάσια ή και τριπλάσια από εκείνη της εξαγωγής, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κατανάλωση του προϊόντος.
Αντώνης Σιάρκος
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών & Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ)
Η ανάκαμψη της ζήτησης θα φέρει και καλύτερες τιμές για το ελληνικό βαμβάκι
H χρονιά που ολοκληρώνεται χαρακτηρίστηκε από τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών και ιδίως την αύξηση των επιτοκίων, η οποία έχει ασκήσει σημαντική πίεση στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτή επηρεάζοντας, κατ’ επέκταση, και τη ζήτηση. Με τη σειρά του αυτό έχει οδηγήσει σε διόρθωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, μεταξύ αυτών και του βάμβακος.
Πέραν τούτου, όμως, το 2023 στιγματίστηκε και από τις καταστροφικές συνέπειες του καιρικού φαινομένου Daniel, που είχε ως επίκεντρο την περιοχή της Θεσσαλίας και οδήγησε σε ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι οποίες αποτυπώνονται και στην αργή ροή της διοχέτευσης του βάμβακος στις αγορές, οι επιχειρήσεις έχουν σταθεί στο πλευρό των παραγωγών, στηρίζοντας τη ρευστότητά τους και κερδίζοντας χρόνο στο πλαίσιο διαχείρισης της συγκυρίας, ώστε προχωρώντας στην καινούργια χρονιά, να δούμε σταδιακά βελτιωμένες συνθήκες στο πεδίο της ζήτησης. Παράλληλα, ο κλάδος, με επαγγελματισμό και με συστηματική δουλειά και συνεχίζοντας την εφαρμογή του στρατηγικού του σχεδιασμού, ενέτεινε τις προσπάθειες για τη βελτίωση της αξίας και της ανταγωνιστικότητας του παραγόμενου προϊόντος, αλλά και για την ανάδειξη της ταυτότητάς του, μέσα από συνέργειες με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δράσεις που έχουν αναληφθεί από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος, όπως η τελευταία που αφορούσε την επίσκεψη μεγάλων εμπορικών οίκων στη χώρα μας, με σκοπό να αναδειχθούν οι αναβαθμισμένες πρακτικές που υιοθετούνται στην καλλιέργεια και στην παραγωγή των προϊόντων μας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι, στο τέλος του 2023, λανσαρίστηκε και η πλατφόρμα ιχνηλάτησης του EU Cotton, η οποία σταδιακά προσελκύει ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού βάμβακος, δημιουργώντας συνέργειες, οι οποίες φτάνουν μέχρι και το τελικό προϊόν.
Υποδεχόμενοι τη νέα χρονιά, αναμένουμε να αποδώσουν τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, ούτως ώστε να επικρατήσουν σταδιακά συνθήκες βελτιωμένης ζήτησης, οι οποίες θα οδηγήσουν και σε καλύτερες τιμές για το προϊόν.