Απομακρυσμένη παρακολούθηση μελισσών με αισθητήρες

Για να βελτιωθεί η παραγωγή του μελιού, οι νομαδικοί μελισσοκόμοι μετακινούν τις κυψέλες τους σύμφωνα με την ανθοφορία. Η απομάκρυνση των μελισσιών μπορεί να δυσκολέψει τον έλεγχο των κυψελών και την έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις ασθενειών ή άλλων παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία των μελισσών. Η ιταλική επιχειρησιακή ομάδα «NOMADI-App» εγκαθιστά αισθητήρες στις κυψέλες, στέλνοντας δεδομένα απευθείας από την κυψέλη σε ένα περιφερειακό δίκτυο μελισσοκόμων.

Σύμφωνα με τον μελισσοκόμο Michele Valleri, ο οποίος συνεργάζεται με την επιχειρησιακή ομάδα για τη δοκιμή των αισθητήρων, «υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μελισσοκόμοι. Εκτός από τις ασθένειες, τα παράσιτα, τα φυτοφάρμακα και άλλους παράγοντες άγχους που επηρεάζουν την υγεία των μελισσών, πρέπει όλο και περισσότερο να αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι εύκολο να διατηρήσουμε τις μέλισσες σε καλή υγεία. Κάθε τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει είναι πραγματικά χρήσιμη». Οι αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί με τη βοήθεια της επιχειρησιακής ομάδας περιλαμβάνουν έναν αισθητήρα βάρους που δίνει πληροφορίες για το πότε οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ και πότε σταματούν. Επίσης, συλλέγονται δεδομένα θερμοκρασίας και υγρασίας για την ενημέρωση των μελισσοκόμων σχετικά με τον καιρό.

Τα δεδομένα των αισθητήρων συμπληρώνονται με πληροφορίες από μετεωρολογικές προβλέψεις και πληροφορίες σχετικά με τους χρόνους άνθισης και με τα φυτοφάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή. Όλες οι πληροφορίες κατευθύνονται σε ένα ψηφιακό δίκτυο, το οποίο οι περιφερειακοί μελισσοκόμοι θα μπορούν να συμβουλεύονται εξ αποστάσεως στους υπολογιστές ή τα κινητά τους τηλέφωνα.