Απορρίφθηκε τροπολογία για αποζημιώσεις σε απώλειες από καταρροϊκό πυρετό, λύση ζητά η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της «εκφράζει την αγωνία της μετά την καταψήφιση της τροπολογίας του πρώην ΥΠΑΑΤ κυρίου Σταύρου Αραχωβίτη,με την οποία κατά τα λεγόμενα του πρώην υπουργού θα μπορούσαν να λάβουν αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα κοπάδια πλήγηκαν από το καταρροϊκό πυρετό το έτος 2014.

Μια αποζημίωση που μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει λόγο ενός λάθους της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και που με βάση τα λόγια των νυν κυβερνώντων την δικαιούνται.

Βάση λοιπόν των προεκλογικών λόγων περί αδικίας κατά των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων  ζητάμε για πολλοστή φορά την αποζημίωση αυτών.

Δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό ούτε γνωρίζουμε αν η τροπολογία Αραχωβίτη είναι σύννομη, εκείνο που ξέρουμε όμως είναι πως δεν θα ανεχτούμε πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των κτηνοτρόφων.

Καλούμε το ΥΠΑΑΤ να βρει λύση άμεσα».

Το χρονικό της διαμάχης

Μετά την ανωτέρω εξέλιξη υπενθυμίζουμε όσα είχε δήλωση ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης στις 25 Οκτωβρίου:

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γύρισε την πλάτη του επιδεικτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας.

Προσπέρασε, αδιαφορώντας προκλητικά, ένα υπαρκτό πρόβλημα και μια δίκαιη λύση για τους κτηνοτρόφους. Δεν ασχολήθηκε, δεν αναφέρθηκε καν και δεν έκανε αποδεκτή τη Βουλευτική Τροπολογία με γενικό Αριθμό 43 και ειδικό αριθμό 1 για την επιχορήγηση των κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, που κατέθεσαν χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που το επενδυτικό πολυνομοσχέδιο που μόλις ψήφισε η κυβέρνηση, αποτελείται από μια ανερμάτιστη συρραφή προσθηκών και άσχετων τροπολογιών υπέρ καναλαρχών και άλλων ημετέρων.

Γνωρίζουμε καλά ότι ο κ. Υπουργός δεν γνώριζε την αγροτική πολιτική, γεγονός που ο ίδιος έσπευσε να επιβεβαιώσει με την ανάληψη των καθηκόντων του. Γνωρίζουμε καλά επίσης ότι από τα έως τώρα Δελτία Τύπου του Υπουργείου, η παραγωγή έργου στηρίζεται στο στρωμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ χαλί (όπως η περίφημη «λύση» για το τσίπουρο, η πορεία του Π.Α.Α και του Χρηματοδοτικού Ταμείου).

Ακόμη, φαίνεται δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τις αλλαγές στις διοικήσεις κρίσιμων Οργανισμών. Δεν ερυθριά ακόμα και όταν «κοπιάρει», χωρίς να αλλάζει ούτε λέξη, τις αντίστοιχες περσινές δηλώσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για τις πληρωμές.

Όταν όμως του προσφέρουμε «μασημένη τροφή» για να λύσει συγκεκριμένα προβλήματα και αδιαφορεί επιδεικτικά, τότε η άγνοια δεν τον δικαιολογεί πλέον. Ούτε η οκνηρία. Δεν επιθυμεί ο κ. Υπουργός να λύσει ούτε τα προφανή και εύκολα (επεξεργασμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ζητήματα. Εξυπακούεται ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα αντιγράψει την εν λόγω τροπολογία και θα την παρουσιάσει σαν δικό του πόνημα!

Αναρωτιόμαστε μόνο, αν ο αγροτικός κόσμος, μετά από αυτά τα επανειλημμένα δείγματα αδιαφορίας ακόμη και για τα απλά ζητήματα, μπορεί να περιμένει υπομονετικά-όπως και ο Υπουργός-για επερχόμενες αλλαγές».

Την εν λόγω ανακοίνωση ακολούθησε η απάντηση του ΥΠΑΑΤ στις 27 Οκτωβρίου

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Σταύρου Αραχωβίτη, σχετικά με την υποτιθέμενη μη αποδοχή της Βουλευτικής Τροπολογίας για την επιχορήγηση των κτηνοτρόφων για σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ανέφερε τα εξής:

«Ο κ. Αραχωβίτης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παριστάνουν πλέον τους δήθεν προστάτες των Κτηνοτρόφων, όταν μάλιστα τα 4,5 χρόνια που βρέθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας αγνόησαν επιδεικτικά και επανειλημμένα τον εν λόγω κλάδο με τις γνωστές σε όλους καταστρεπτικές συνέπειες.

Διερωτόμαστε λοιπόν, αν ήταν όλα τόσο απλά όσο η κατάθεση μιας τροπολογίας, γιατί δεν τη νομοθέτησαν τόσα χρόνια στην Κυβέρνηση; 

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι με ψέματα και μικροπολιτικά, αντιπολιτευτικά τεχνάσματα προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απραξία τους και την αδιαφορία τους.

Επιπλέον, ενημερώνουμε τον κ. Αραχωβίτη ότι η σχετική τροπολογία που κατέθεσε δεν απερρίφθη «επί της ουσίας» αλλά απερρίφθη ως «απαράδεκτη» αφού προέρχεται από τη Βουλή και προξενεί δημοσιονομικό κόστος. Του προτείνουμε να ξαναδιαβάσει τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, να ασχοληθεί σοβαρά και όχι επιπόλαια με τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου – για πολλά από τα οποία είναι o ίδιος αποκλειστικά υπεύθυνος – και να σταματήσει να εμπαίζει τους κτηνοτρόφους όπως ακριβώς έκανε και όσο ήταν Υπουργός.

Επίσης, συνιστούμε στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Τυρνάβου να ενημερωθεί για τα πραγματικά γεγονότα, να μην παρασύρεται και αντιγράφει τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να συνεργαστεί ουσιαστικά με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να υπάρξει ένας καλοπροαίρετος και παραγωγικός διάλογος.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων της περιοχής, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, ενημερώνω ότι έχω επιληφθεί προσωπικά, το εξετάζω και θα δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση, όπως άλλωστε έχω πράξει τους τελευταίους τρεις μήνες για πολλά ζητήματα που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών».