Βαμβάκι: Απρόθυμοι να φιξάρουν τιμή οι παραγωγοί

Ποντάρει σε άνοδο του χρηματιστηρίου η συντριπτική πλειονότητα των καλλιεργητών

Εντός της «ουδέτερης» ζώνης που περιλαμβάνει ποσοστά υγρασίας από 13% έως 15% κινείται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την αγορά, το 70% του σύσπορου που έχει παραδοθεί μέχρι στιγμής στα εκκοκκιστήρια της χώρας με αποτέλεσμα να πληρώνεται δυνητικά, βάσει του γνωστού οδηγού της Διεπαγγελματικής, με την τιμή ημέρας που αναγράφεται στις μονάδες.

Στο 15% του συνόλου των παραδόσεων ανέρχονται τα βαμβάκια που παρουσιάζουν χαμηλότερα του 13% ποσοστά υγρασίας, κάτι που σημαίνει ότι, εφόσον τηρηθεί κατά γράμμα ο φετινός «μπούσουλας» της ΔΟΒ, θα πρέπει να τύχουν πριμοδότησης από τα εκκοκκιστήρια. Αν και, όπως είναι γνωστό, ο εν λόγω οδηγός δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, όλα τα μεγάλα «ονόματα» του κλάδου φέρονται διατεθειμένα να δώσουν τα προβλεπόμενα πριμ.

Υπάρχει ωστόσο κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο 15% των παραλαβών που αφορά υγρά βαμβάκια, με τα σχετικά ποσοστά μάλιστα να είναι ανεβασμένα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και πάνω από το 17%. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» εκκοκκιστές, εφαρμόζονται μεγάλες απομειώσεις τιμής οι οποίες φτάνουν μέχρι και τα 6 λεπτά/κιλό.

Σε γενικές γραμμές πάντως, όπως προκύπτει και από την παραπάνω κατανομή, οι περισσότεροι παραγωγοί, έχοντας ως σύμμαχο και τον καλό καιρό που επικράτησε για όλο σχεδόν τον Οκτώβριο, έχουν καταφέρει να εισκομίσουν στεγνά βαμβάκια.

Παίρνουν το ρίσκο

Ελάχιστοι ωστόσο, σε ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 10%, είναι αυτοί που έχουν επιλέξει να «φιξάρουν» τιμή. Η συντριπτική πλειονότητα εμφανίζεται διατεθειμένη να πάρει το ρίσκο της αναμονής, ποντάροντας σε μια βελτίωση των χρηματιστηριακών τιμών το επόμενο διάστημα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε φυσικά να βοηθήσει μια ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Επ’ αυτού, η αμοιβαία σταδιακή άρση δασμών την οποία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, συμφώνησαν οι δύο πλευρές, είναι αναμφισβήτητα ένα ενθαρρυντικό σημάδι, αν και φαίνεται ότι απέχουμε ακόμα από μια οριστική συμφωνία.

Παρά τις ανοδικές τάσεις που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, η Νέα Υόρκη φαίνεται ότι δυσκολεύεται να βγει από το στενό εύρος των 63-66 σεντς/λίμπρα που κινείται το τελευταίο διάστημα. Οι εγχώριες τιμές το τελευταίο διάστημα έφτασαν μέχρι και τα 44 λεπτά/κιλό για παράδοση στο εκκοκκιστήριο

Το θετικό πάντως για την Ελλάδα είναι η δυναμική επανεμφάνιση το τελευταίο διάστημα των Τούρκων αγοραστών, κάτι που είχε ως συνέπεια να «ζεσταθεί» η φυσική αγορά και να πραγματοποιηθούν αρκετές πωλήσεις προς τη γειτονική χώρα με βελτιωμένο μάλιστα basis (σ.σ. το πριμ που λαμβάνουν οι εγχώριες μονάδες σε σχέση με τις χρηματιστηριακές τιμές). Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει πωληθεί το 1/3 περίπου της αναμενόμενης εγχώριας παραγωγής σε εκκοκκισμένο βαμβάκι.

ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Ικανή, αλλά όχι αναγκαία συνθήκη για μια συμφωνία η ακύρωση δασμών

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του Πεκίνου σε δημοσιογράφους, η ακύρωση των δασμών είναι μια σημαντική προϋπόθεση για να υπάρξει μια συμφωνία. Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται Κινέζους αξιωματούχους, η Κίνα θέλει οι ΗΠΑ να ακυρώσουν δασμούς ύψους 15% σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 125 δισ. δολαρίων που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Ζητά επίσης να αρθούν παλαιότεροι δασμοί ύψους 25% σε εισαγωγές αξίας περίπου 250 δισ. δολαρίων όπως μηχανήματα, ημιαγωγοί και έπιπλα.

Πρόσωπο που γνωρίζει τη διαπραγματευτική θέση της Κίνας δήλωσε στο Reuters ότι το Πεκίνο πιέζει την Ουάσινγκτον «να αρθούν όλοι οι δασμοί το συντομότερο δυνατόν».