ARA: Μοναδικό ρομποτικό ψεκαστικό υψηλής ακρίβειας

Η CORTEVA AGRISCIENCE ΕΛΛΑΣ παρουσίασε σε επιλεγμένους παραγωγούς και γεωπόνους το ARA, το μοναδικό ρομποτικό ψεκαστικό υψηλής ακρίβειας. Η παρουσίαση έγινε με επίδειξη των δυνατοτήτων του ARA στις 25-27 Μαΐου στην Ημαθία και στην Πέλλα, σε χωράφια με καλλιέργεια βαμβακιού.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Alexandre Vuillod, που εκπροσώπησε την κατασκευάστρια εταιρεία ecorobotix, Flavio Cozzoli, Corteva EU Head Europe of Digital Agronomy & Innovation, καθώς και στελέχη της CORTEVA AGRISCIENCE ΕΛΛΑΣ. Η κεντρική παρουσίαση και η φιλοξενία των καλεσμένων έγινε στο Αγρόκτημα Σαρρηκυριακίδη.

Το ARA είναι η δοκιμασμένη λύση για τη μείωση χρήσης των αγροχημικών, τη συμμόρφωση με τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς και την αύξηση των αποδόσεων και της κερδοφορίας στη γεωργία. Πρόκειται για μια τεχνολογική καινοτομία και πρωτοποριακή μέθοδο στη γεωργία ακριβείας.

Το ARA πραγματοποιεί τον πιο ακριβή ψεκασμό (στοχεύει μόνο μεμονωμένα ζιζάνια, όχι τις καλλιέργειες ή το έδαφος). Η εφαρμογή εκλεκτικών ζιζανιοκτόνων γίνεται σε ζιζάνια μόνο. Ψεκάζονται και ζιζάνια, τα οποία βρίσκονται κοντά στη γραμμή των καλλιεργούμενων φυτών. Η εφαρμογή μη εκλεκτικών ζιζανιοκτόνων γίνεται σε ζιζάνια μόνο, αποφεύγοντας κάθε επαφή με την καλλιέργεια. Τηρείται ζώνη ασφαλείας 4 εκ. χωρίς ψεκασμό γύρω από τα καλλιεργούμενα φυτά.

Υψηλή ακρίβεια για υψηλότερες αποδόσεις

Το ARA, χάρη στον εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας ψεκασμό, προσφέρει μειωμένη φυτοτοξικότητα, αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών και βελτίωση της βιοποικιλότητας. Η δράση του ακροφυσίου κοντά στο έδαφος και τα προστατευτικά καλύμματα ελαχιστοποιούν τη μετάδοση σταγονιδίων του ψεκαστικού υγρού.

Έχει ευελιξία χρήσης ακόμη και υπό συνθήκες ανέμου. Το ευφυές ψεκαστικό ARA λειτουργεί εξίσου καλά τόσο τη νύχτα όσο και την ημέρα και μπορεί να καλύψει έως και 960 στρέμματα σε 24 ώρες. Τα προστατευτικά καλύμματα για τον ήλιο προστατεύουν και από τον άνεμο και μειώνουν σημαντικά την πιθανή μετάδοση σταγονιδίων του ψεκαστικού υγρού. Στο εμπρόσθιο μέρος του τρακτέρ βρίσκονται μια δεξαμενή νερού 500 λίτρων και μια δεξαμενή ψεκαστικού υγρού 200 λίτρων.

Έτσι, είναι δυνατή η εν κινήσει αναπλήρωση του ψεκαστικού υγρού στο χωράφι. Μετά την αρχική εφαρμογή, υπολογίζεται αυτόματα το βέλτιστο μείγμα ψεκαστικού υγρού, ώστε να απλοποιηθεί η ολοκλήρωση της εργασίας σε μια συγκεκριμένη έκταση.

Ο χειρισμός του ARA μπορεί να γίνει εύκολα μέσω tablet με λίγα κλικ. Επιλέγουμε τον τύπο της καλλιέργειας και τον τύπο της εφαρμογής και ο ARA κάνει τα υπόλοιπα. Όλες οι άλλες παράμετροι ρυθμίζονται αυτόματα, ώστε να ταιριάζουν με την ταχύτητα και την κατεύθυνση οδήγησης.

Το ARA χρησιμοποιεί τεχνολογία τριών φάσεων που ξεκινάει με τη συλλογή εικόνων από κάμερα και άμεση ανάλυση, στη συνέχεια γίνεται η αναγνώριση -ταυτοποίηση μεμονωμένων φυτών και ζιζανίων και, τέλος, γίνεται ο ψεκασμός αγροχημικών με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια φυτό προς φυτό, μόνο προς τα στοχευόμενα φυτά/ζιζάνια.

Η διαχείριση γίνεται μέσω του Cloud. Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού, το ARA καταγράφει και αποθηκεύει συνεχώς στο Cloud δεδομένα σχετικά με την καλλιέργεια και τον ψεκασμό. Έτσι, έχουμε πρόσβαση σε λεπτομερή στατιστικά στοιχεία, για παράδειγμα τη δόση και την έκταση της εφαρμογής. Επιπλέον, δημιουργείται χάρτης εφαρμογής για κάθε αγρό.

Η υπηρεσία προσφέρεται στα μέλη του Granular™ Club που έχει δημιουργήσει η CORTEVA AGRISCIENCE ΕΛΛΑΣ, με σκοπό την προσφορά Ψηφιακών Λύσεων Νέας Γενιάς.