Αρακάς: Αυξάνεται το ενδιαφέρον και για συµβατικό και για βιοµηχανικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καλλιέργεια για τον νωπό αρακά, που σπάρθηκε σε διαφορετικά στάδια, από το φθινόπωρο μέχρι και τον Ιανουάριο, από τους παραγωγούς που επιδιώκουν να «απλώσουν» τη συγκομιδή σε ένα διάστημα ενός μήνα. Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες πρόκειται να ξεκινήσουν στη Θεσσαλία οι σπορές για τον βιομηχανικό αρακά, που προορίζεται για απορρόφηση από τις εταιρείες κατεψυγμένων λαχανικών, με μικρή χρονική μετατόπιση, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον καλλιεργητή Ανέστη Σοροπάνη, από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, η πρώτη σπορά στην περιοχή πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, η δεύτερη στα μέσα Δεκεμβρίου και η τρίτη κατά τις 10 Ιανουαρίου. Ο ίδιος παρατηρεί αυξητική τάση στις σπορές αρακά, γιατί, όπως εξηγεί, «τα πράγματα δεν πάνε καλά με την Καλαμών και οι παραγωγοί αναζητούν τρόπους ενίσχυσης του εισοδήματός τους μέσα στον χρόνο και με άλλες καλλιέργειες».

Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την εξέλιξη της καλλιέργειας, ο κ. Σοροπάνης τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν αντιμετώπισαν προβλήματα. «Τα έχει επηρεάσει κάπως η παγωνιά των τελευταίων ημερών, πιστεύω όμως ότι θα συνέλθουν. Ο κίνδυνος είναι να μαραθούν τα φυτά, κάτι που δεν αντιμετωπίζεται. Θα δούμε τις επόμενες μέρες με τι τρόπο και σε τι έκταση μπορεί να υπάρχει ζημιά. Ασφαλώς παίζει ρόλο και το σημείο στο οποίο βρίσκεται το κάθε κτήμα, πόσο ζεστά είναι, αν είναι κοντά στη θάλασσα, όπου είναι καλύτερες οι θερμοκρασίες κ.ο.κ.».

Οι τιμές της προηγούμενης σεζόν ήταν ικανοποιητικές, όταν ξεκίνησαν στα 1,6-1,7 ευρώ το κιλό την πρώτη εβδομάδα, για να σταθεροποιηθούν στα 90 λεπτά-1 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Σοροπάνη, εάν η εμπορική περίοδος ανοίξει και κλείσει στο 1,1 ευρώ, θεωρείται μια καλή χρονιά. «Πέρσι κινηθήκαμε κοντά σε αυτόν τον μέσο όρο παραγωγής, μιλώντας για παραγωγούς που είχαν διάρκεια συγκομιδής ενός μήνα», κατέληξε.

Αυξημένη η ζήτηση για βιομηχανικό

Οι υψηλές ταχύτητες που ανέπτυξε η ζήτηση για κατεψυγμένα λαχανικά με το ξέσπασμα της πανδημίας ενίσχυσε τον προγραμματισμό της βιομηχανίας του κλάδου που αναζητά μεγαλύτερες ποσότητες, γεγονός το οποίο οδηγεί σε αύξηση της καλλιέργειας βιομηχανικού αρακά.

Ο χιονιάς και οι βροχές πήγαν λίγες μέρες πιο μετά τις σπορές, ούτως ή άλλως, όμως, ο βιομηχανικός αρακάς δεν είναι όπως ο νωπός για τον οποίο οι παραγωγοί επιδιώκουν την πρωιμότητα.

Οι σπορές θα γίνουν βάσει των προγραμματισμών από τα εργοστάσια, για πρώιμες και όψιμες, ώστε να καλυφθεί όλο το εύρος της καλλιεργητικής περιόδου και να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός στη συγκομιδή. Όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Βαγγέλης Παναγιώτου, «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για την τρέχουσα περίοδο, φαίνεται ότι θα υπάρξει αύξηση της καλλιέργειας, λόγω της θετικής τάσης που δημιουργήθηκε για ζήτηση κατεψυγμένων. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν αντανακλάται στις τιμές, οι οποίες κινούνται περίπου στα περσινά επίπεδα, 23-32 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας κατεψυγμένων λαχανικών, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ενίσχυση της ζήτησης για βιολογικό αρακά, τον οποίο πληρώνει σχεδόν διπλάσια από τον συμβατικό, προς 48-50 λεπτά το κιλό.