Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Αργολίδα: Ικανοποίηση για τις τιμές και την ποσότητα λαχανικών στα Ίρια

Ανοδική τάση και ανατροπές στις φυτεύσεις
13.10.2023
2' διάβασμα
argolida-ikanopoiisi-gia-tis-times-kai-tin-posotita-lachanikon-sta-iria-303354

Με πλήρη ικανοποίηση βλέπουν την εξέλιξη της νέας χρονιάς οι παραγωγοί των Ιρίων, οι οποίοι φημίζονται για την καλλιέργεια λαχανικών. Ποσότητες και τιμές είναι στα επιθυμητά επίπεδα, με ανοδική τάση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της καλλιεργητικής περιόδου, αφού καταγράφονται ανακατατάξεις στις εκτάσεις καλλιέργειας των λαχανικών.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η τεχνολόγος γεωπόνος Κλαίρη Δρούζα, «αυτή την καλλιεργητική περίοδο έχουν μπει πάρα πολλά μπρόκολα, σε μεγάλες ποσότητες, ενώ επανέρχεται το κουνουπίδι, το οποίο είχε χάσει την αξιοπιστία του την τελευταία τριετία και τώρα αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Τα προηγούμενα τρία χρόνια, επειδή δεν είχε ζήτηση στην αγορά, δεν το καλλιεργούσαν».

Όπως εξηγεί, «τα λάχανα έχουν μπει σε μέτριες ποσότητες. Αυτό εξαρτάται από την πορεία της προηγούμενης χρονιάς. Εφόσον η προηγούμενη έχει πάει καλά, τότε η επόμενη κάνει “κοιλιά”. Την περασμένη χρονιά ήταν διπλάσιες οι ποσότητες. Σε ό,τι αφορά τα iceberg, παραμένουν η μεγαλύτερη σε ποσότητα καλλιέργεια από όλα τα λαχανικά. Αυτήν τη στιγμή, το 60% της συνολικής καλλιέργειας αφορά τα iceberg. Τα μαρούλια είναι περισσότερα από την περασμένη χρονιά, ενώ η αγκινάρα έχει πάρει την κατιούσα.

Πέρα από όλα τα προβλήματα για την αγκινάρα, υπάρχει και το ζήτημα με το σαλιγκάρι, που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με κανέναν τρόπο και καταστρέφει όλη την παραγωγή».

Τιμές

Όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο παραγωγός Κώστας Τράκας αναφέρει: «Γενικά, πάμε σε μια καλή χρονιά. Για τα μπρόκολα έχουμε 1 ευρώ στο χωράφι και για την εποχή είναι μία καλή τιμή. Για τα κουνουπίδια, η τιμή κυμαίνεται στα 70-80 λεπτά, ενώ για τα λάχανα η τιμή φέτος είναι πολύ καλή, αφού από τα 25 λεπτά ανέβηκε στα 40 λεπτά. Το iceberg κινείται στο 1,20 ευρώ το κιλό και το μαρούλι στα 40 λεπτά».