Αργολίδα: Σε κατάσταση συναγερμού όλοι οι ΤΟΕΒ για τον Ανάβαλο

Σε πλήρη ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται οι ΤΟΕΒ Αργολίδας, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν μπει σε επικίνδυνες περιπέτειες, σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση των οφειλών τους.

Πλέον, το ενδιαφέρον των Οργανισμών στρέφεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την οποία περιμένουν να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν παραμείνει άλυτα εδώ και πολλά χρόνια, δρομολογώντας εξελίξεις εξυγίανσης στον ΓΟΕΒ και δείχνοντας, παράλληλα, την απαιτούμενη προσοχή σε σημαντικά έργα υποδομής, όπως είναι ο Ανάβαλος.

Πριν από λίγες μέρες, η ΔΕΔΗΕ προχώρησε σε διακοπή ρεύματος στο αντλιοστάσιο του Ανάβαλου, προκαλώντας πανικό, με την κατάσταση να ηρεμεί μόνον αφότου οι ΤΟΕΒ κέρδισαν τα σχετικά ασφαλιστικά μέτρα, αποκαθιστώντας προσωρινά την ομαλότητα και προσφέροντας παράταση ολίγων μηνών για τη διευθέτηση της οφειλής τους.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Δαλαμανάρας, Κώστας Σκουλής, δηλώνει: «Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η εγκατάλειψη του Ανάβαλου, καθώς φτάσαμε στο σημείο από τις πέντε αντλίες να λειτουργεί μόνο η μία και έτσι, ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να μείνουμε χωρίς νερό. Έχει μία δεκαπενταετία να γίνει σοβαρό έργο στον Ανάβαλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαφορίας είναι και το ποσό που είχε προβλεφθεί για τον καθαρισμό του, το οποίο δεν ξεπερνούσε τα 50.000 ευρώ. Για ποιο σημείο να πρωτοφτάσει το ποσό αυτό;».

Με το συνολικό χρέος στον ΔΕΔΗΕ να έχει φθάσει τα 5 εκατ. ευρώ, ο Κώστας Σκούλης σημειώνει ότι «μέχρι τώρα, δεν έχουμε πάρει εγγράφως κάποια εξήγηση για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος. Εάν οι προσαυξήσεις είναι πολλαπλάσιες του πραγματικού χρέους, τότε γιατί να πληρώσει για όλα αυτά ο παραγωγός και όχι η περιφέρεια που είναι η πραγματική υπεύθυνη; Ακόμα δεν έχουμε δει οικονομικό απολογισμό για τα χρέη».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί στους ΤΟΕΒ το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι έκαναν τον έλεγχο για τα οικονομικά του ΓΟΕΒ.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία, παρότι έχουν περάσει 12 χρόνια χωρίς διοίκηση στον ΓΟΕΒ, ο νέος πρόεδρος, που ανέλαβε πρόσφατα, έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κάθε ενδιαφερόμενος πώς είναι δυνατόν να βρεθεί λύση.

«Ήδη, μας έχουν ενημερώσει ότι το συνολικό χρέος πρέπει να αποπληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο, ειδάλλως, η τιμή του νερού θα διαμορφωθεί από 0,024 σε 0,27 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Δηλαδή 600% πάνω! Μιλάμε για εκτόξευση του κόστους σε απίστευτα επίπεδα», καταλήγει ο κ. Σκουλής.