Μπλεγμένοι στα δίχτυα των προβλημάτων τους οι ψαράδες της Αργολίδας

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η ανεξέλεγκτη ερασιτεχνική αλιεία που έφερε η κρίση, αλλά και τα δελφίνια μαζί με τις φώκιες

Κ.Μητσοτάκης:

Ιδιαίτερα θολό είναι το τοπίο στον χώρο της αλιείας στην Αργολίδα, αφού όλα δείχνουν ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των επαγγελματιών αλιέων, ενώ θα αυξάνονται τα προβλήματα.

Στα περισσότερα μέρη της Αργολίδας, τα προβλήματα δείχνουν να είναι κοινά με παραλλαγές από τόπο σε τόπο. Κοινός εχθρός των ψαράδων ένα από τα πιο αγαπημένα θαλάσσια θηλαστικά στον άνθρωπο, το δελφίνι. Τα δελφίνια, τα τελευταία χρόνια, σπέρνουν τον πανικό στους ψαράδες, αφού καταστρέφουν τα δίχτυα τους και φυσικά ό,τι ψάρι υπάρχει. Ο πρόεδρος του Σωματείου Αλιέων Άγιος Νικόλαος του Δήμου Ναυπλίου, Γιώργος Τσούφλης, τονίζει ότι τα δελφίνια, οι φώκιες και οι θαλάσσιες χελώνες έχουν εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα των ψαράδων, αφού πέφτουν πάνω στα δίχτυα και τα σκίζουν, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 3.000 ευρώ ετησίως.

Ο πρόεδρος του Σωματείου του Δήμου Ναυπλιέων υποστηρίζει ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των αλιέων, αφού λόγω της κρίσης ήρθαν και μπήκαν στον χώρο υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, σερβιτόροι, αγρότες μέχρι και δικηγόροι που αναζητούν οικονομικούς πόρους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιδαύρου, Θεόδωρος Κυριάκης, αφού και αυτός με τη σειρά του επισημαίνει το πρόβλημα με τα δελφίνια που σκίζουν τα δίχτυα χωρίς να αποζημιώνονται οι ψαράδες, επισημαίνει ότι η κρίση έχει φέρει πολλά προβλήματα και γι’ αυτό ζητήματα, όπως αυτό με την ανεμότρατα που σαρώνει τα πάντα, πρέπει κάποια στιγμή να τα αντιμετωπίσει η πολιτεία και να παρθούν αποφάσεις. Η δράση της ανεμότρατας μέσα στον κόλπο της Επιδαύρου πρέπει να μειωθεί σε χρόνο, αφού δεν είναι μόνο το γεγονός ότι σαρώνει τον γόνο, αλλά και την τροφή των άλλων ψαριών.

Ο πρόεδρος του αγροτικού επαγγελματικού συλλόγου Αλιέων Ερμιόνης, Κώστας Κοτταράς, τονίζει ότι εκτός των προβλημάτων που έχουν σχέση με το ασφαλιστικό, αλλά και την οικονομική κρίση που ρίχνει τις τιμές για να μπορέσουν οι καταναλωτές να αγοράζουν ψάρια υπάρχει και ο εφιάλτης των ερασιτεχνών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Το φαινόμενο των ερασιτεχνών αλιέων, που παράνομα πουλάνε ψάρια, έχει αυξηθεί σημαντικά στα χρόνια της κρίσης», δηλώνει ο κ. Κοτταράς, και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί από το Λιμενικό με τις ελλείψεις που παρουσιάζει σε προσωπικό και μέσα, παρά την άριστη συνεργασία που υπάρχει. Επίλογος σε αυτή την έρευνα είναι η κοινή άποψη όλων των σωματείων, την οποία εκφράζει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Δήμου Άργους, Γιώργος Παναγάκης, που αποκαλύπτει ότι η απόσυρση αλιευτικών σκαφών θα είναι ανακούφιση για πολλούς ψαράδες και ειδικά τους παλιούς, αφού πλέον δεν μπορεί να ζήσει μία οικογένεια μόνο από αυτό το επάγγελμα που δεν έχει αύριο.

  • Γιώργος Αργυρίου