Αργότερα από τα σούπερ μάρκετ πληρώνουν τους προμηθευτές οι μεγάλες βιομηχανίες

Καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών, οι οποίες υπερβαίνουν τις 60 μέρες, διαπιστώνουν για μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής ταχυκίνητων κωδικών (σ.σ. γνωστών και ως FMGCs) στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη Μεγάλη Βρετανία. Την ίδια στιγμή, η πανδημία φαίνεται ότι αύξησε τα κρούσματα καθυστερήσεων ή ακόμα και αναστολής πληρωμών με θύματα κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Οι 60 ημέρες είναι το ανώτατο χρονικό όριο αποπληρωμής των προμηθευτών που θέτει ο (εθελοντικού χαρακτήρα, πρέπει να σημειωθεί) «Κώδικας Έγκαιρων Πληρωμών». Πολλές εταιρείες ωστόσο και, μάλιστα, μερικές από τις μεγαλύτερες όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και παγκοσμίως φαίνεται ότι δεν τις τηρούν.

Γίγαντες της βιομηχανίας τροφίμων, όπως οι Heinz, Diageo, Heineken, Mondelez, Yoplait, αλλά και United Biscuits, Molson Coors, Britvic, Hovis, Burton’s, Yoplait, είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, που επικαλούνται στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου, μεταξύ εκείνων που πληρώνουν πέραν των 60 ημερών και τουλάχιστον το 15% των τιμολογίων έξω από τους συμφωνημένους όρους. Μάλιστα, η γνωστή πολυεθνική ζυθοποιία ΑΒ InBev αποπληρώνει τους προμηθευτές της εντός 120 ημερών κατά μέσο όρο, νούμερο που δείχνει πάντως κάποια βελτίωση σε σχέση με τις 132 μέρες που χρειαζόταν δύο χρόνια πριν.

«Καλοπληρωτές» οι αλυσίδες

Αντίθετα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ εμφανίζονται ως… καλοπληρωτές, αφού φαίνεται ότι πληρώνουν κατά μέσο όρο στις 42 ημέρες, με τους τέσσερις μεγαλύτερους παίκτες να φτάνουν τις 45 μέρες, ενώ οι καθυστερημένες πληρωμές περιορίζονται κάτω από το 5%. Μάλιστα, στη διάρκεια της πανδημίας φαίνεται ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο βελτίωσε τους όρους για τους μικρούς προμηθευτές, ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας. Ωστόσο, πρόσφατα, η γνωστή αλυσίδα Sainsbury’s ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη δέσμευσή της για άμεση εξόφληση, υποστηρίζοντας ότι πλέον οι μικροί προμηθευτές βρίσκονται σε καλύτερη θέση απ’ όταν ξεκίνησε η υγειονομική κρίση.

Υπό το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία μπορούν να διαπραγματεύονται ελεύθερα τους όρους πληρωμής με τους προμηθευτές τους, αρκεί αυτοί να είναι «δίκαιοι». Εδώ και χρόνια, όμως, ασκείται έντονη πίεση, προκειμένου η αποπληρωμή των μικρού μεγέθους προμηθευτών να πραγματοποιείται μέσα σε 30 ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων της χώρας ζητά να αναθεωρηθεί η σχετική νομοθεσία και να δοθούν πρόσθετες αρμοδιότητες στον Επίτροπο Μικρών Επιχειρήσεων (υπάγεται στο υπουργείο Βιομηχανίας) να επιβάλει πρόστιμα για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των συμβεβλημένων όρων και να προσδιοριστούν ως έγκαιρη πληρωμή οι 30 ημέρες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εν λόγω επίτροπος απέβαλε από τη λίστα των συνυπογραφόντων τον εθελοντικό Κώδικα Έγκαιρων Πληρωμών επιχειρήσεις όπως η Unilever, η ΑΒ World Foods, η ΒΑΤ, η Diageo, γιατί δεν εφάρμοζαν τον όρο περί πληρωμής του 95% των προμηθευτών τους μέσα σε 60 ημέρες.