Αρκαδία: Βακτήριο βάζει σε σκληρή δοκιμασία τα μήλα Πιλαφά

Τα προηγούμενα χρόνια, η συγκεκριμένη ποικιλία είχε δείξει ανθεκτικότητα στην εν λόγω απειλή

Με μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τα μήλα στην Αρκαδία, καθώς ένα βακτήριο που δημιουργούσε προβλήματα στην παραγωγή έκανε την επανεμφάνισή του, χτυπώντας τη μέχρι τώρα ανθεκτική ποικιλία Ντελίσιους Πιλαφά.

Όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Χρήστος Τσιάμης, «το βακτήριο της μηλιάς άρχισε να εμφανίζεται σε οπωρώνες Φούτζι και, κυρίως, σε πυκνά συστήματα φύτευσης. Στην πορεία, επεκτάθηκε σε ποικιλίες Γκαλά, Τζόνα και Γκραν Σμιθ».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάμη, αυτό που συμβαίνει φέτος ξεπερνά κάθε αρνητική πρόβλεψη. «Φέτος, το βακτήριο έχει προσβάλει, και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη έκταση, ντόπιες ποικιλίες, όπως τα Ντελίσιους Πιλαφά. Τα προηγούμενα χρόνια, τα μήλα αυτά είχαν δείξει ανθεκτικότητα στο συγκεκριμένο βακτήριο, όμως αυτό που συνέβη τη φέτος μας δείχνει ότι τα βακτήρια μεταλλάσσονται για να μπορούν να προσβάλλουν και ανθεκτικές ποικιλίες».

Ο ίδιος υπενθυμίζει πως «τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά είναι προϊόντα ΠΟΠ και παράγονται μόνο στην ορεινή Αρκαδία», ενώ προσθέτει ότι «από τη μέχρι τώρα πορεία, φαίνεται να παρουσιάζουν καλή ανθεκτικότητα διάφοροι κλώνοι της ποικιλίας Στάρκιν».

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα στην καλλιέργεια των μήλων, ο κ. Τσιάμης επισημαίνει ότι «οι κλιματολογικές συνθήκες βοήθησαν ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα από παγετούς και η καρποφορία είναι πολύ καλή».

Εισαγόμενοι κλώνοι και μεταλλάξεις

Το φλέγον ζήτημα, όπως αναφέρει ο κ. Τσιάμης, είναι «η επέκταση του βακτηρίου, που έγινε είτε από εισαγόμενους κλώνους είτε από μεταλλάξεις και δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε, με αποτέλεσμα να απειλεί μεγάλο κομμάτι της παραγωγής μας». Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι κατά το παρελθόν το βακτήριο κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας αχλαδιών.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο παραγωγός Νίκος Αγράφας, «το βακτήριο εκτός του ότι χτυπά στον καρπό μπορεί στη συνέχεια να ξεράνει μέχρι και το δέντρο. Η εξάπλωσή του στα δέντρα είναι συνολικά στο 40%. Έτσι, μένουμε με το ερώτημα εάν θα βγάλουμε παραγωγή».