Αρκαδία: Μετράνε προβλήματα, αλλά και αυξήσεις κόστους στα κηπευτικά

Αντιμέτωποι με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας και την έλλειψη εργατικών χεριών βρέθηκαν αυτήν τη χρονιά οι παραγωγοί κηπευτικών στο Λεβίδι Αρκαδίας.

Όπως μας δήλωσε ο παραγωγός Δημήτρης Στόης, «όσοι έχουν θερμοκήπια βρίσκονται απέναντι από το σοβαρό πρόβλημα της αύξησης του κόστους ενέργειας, που έχει ανέβει 50% και των λιπασμάτων, που είναι στο 40% περίπου. Παράλληλα, πρέπει να αναφέρω την αύξηση των εργατικών, που πλέον αγγίζουν τα 50 ευρώ ημερησίως. Αυτό το κόστος δεν μπορέσαμε να το μετακυλήσουμε στον καταναλωτή, αφού στα μεγάλα σούπερ μάρκετ χρεώσαμε όσο και την περασμένη χρονιά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν τη χρονιά «υπήρξαν παραγωγοί που έβαλαν φυτά στο κτήμα τους και στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν, αφού δεν έβρισκαν εργάτες ούτε για να καλλιεργήσουν». Σε ό,τι αφορά τη διακύμανση των τιμών των κηπευτικών, ο παραγωγός δήλωσε ότι «οι ντομάτες πήγαν πολύ καλά φέτος. Η τιμή τους πήγε από 1 έως 1,3 ευρώ, την ώρα που πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στα 60 με 80 λεπτά, αλλά τον Αύγουστο έφτασε το 1,80.

Στο αγγούρι είχαμε μεγάλη παραγωγή, αλλά η τιμή του ήταν χαμηλή και ξεκίνησε από 20 έως 60 λεπτά, ακολουθώντας την περσινή τιμή. Η μελιτζάνα φέτος κόπηκε με έναν μήνα καθυστέρηση και κινήθηκε στο 1 ευρώ, με τη ντόπια τσακώνικη να έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς όλοι προτιμούν τα υβρίδια. Η καλλιέργεια έχει μειωθεί στο 20%. Τέλος, η πιπεριά κινήθηκε στο 1 ευρώ», τόνισε.

Παρουσία εκπροσώπων του παραγωγικού τομέα από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία πραγματοποιήθηκε η 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την οποία κατατέθηκε ψήφισμα για την ελιά Καλαμών, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.