Αρκαδία: Ο σιδηροσκώληκας στέλνει τους πατατοκαλλιεργητές στα φυλλώδη λαχανικά

Στην εγκατάλειψη οδηγείται η καλλιέργεια της πατάτας στην Αρκαδία, καθώς κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Στις περιοχές που εγκαταλείπεται η καλλιέργεια φαίνεται ότι ένα μέρος θα καλυφθεί από τα φυλλώδη λαχανικά και ένα άλλο θα αφεθεί στην τύχη του. Η Ελένη Μοροπούλου, από το πρότυπο Γεωπονικό Κέντρο Αρκαδίας, δήλωσε πως «η παραγωγή φέτος θα είναι ιδιαίτερα μειωμένη.

Από την περασμένη χρονιά, που είχαμε πάλι μείωση της καλλιέργειας, το φαινόμενο της εγκατάλειψης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που είχαμε μία κανονικότητα στην παραγωγή, τώρα βλέπουμε μείωση της τάξης του 70%! Αυτό φαίνεται μέσα από τις ποσότητες διάθεσης του πατατόσπορου».

Αναφερόμενη στις αιτίες που προκάλεσαν τη μείωση της καλλιέργειας, η κα Μοροπούλου αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια είχαμε μία μείωση της τιμής πώλησης και παράλληλα επιδεινώθηκε το πρόβλημα με τον σιδηροσκώληκα. Αυτά έμειναν πρακτικά άλυτα, και φέτος προστέθηκαν η έλλειψη νερού και η εκτόξευση κόστους ενέργειας». Σύμφωνα με την ίδια, το πρόβλημα με τον σιδηροσκόληκα επιδεινώθηκε από την απόσυρση κάποιων φυτοφαρμάκων, που ήταν αποτελεσματικά και πολύ φθηνότερα των εναλλακτικών τους.

Η επόμενη μέρα

Το μέλλον της πατατοκαλλιέργειας διαγράφεται θολό. Κάποιες εκτάσεις καλύπτονται από λαχανικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καλλιεργούνται όλες οι εκτάσεις που είχαν πατάτα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις του παραγωγού Κώστα Κατσόγιαννη: «Η μείωση της καλλιέργειας φτάνει αυτήν τη χρονιά το 40%, φαινόμενο που κρατάει χρόνια. Η αύξηση του κόστους παραγωγής, το πρόβλημα με τον σιδηροσκώληκα, που δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε, αλλά και η έλλειψη νερού, απλά επιδείνωσαν την κατάσταση. Αν υπάρχει δυνατότητα η καλλιέργεια να ανακάμψει, αυτή είναι τόσο μικρή που πολλοί παραγωγοί δεν τη βλέπουμε. Στην Αρκαδία πλέον μεγαλοκαλλιεργητές είναι πέντε με έξι άτομα», καταλήγει.