Οι αρνητικές ευρωπαϊκές πρωτιές της Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Eurostat, πριν από μία εβδομάδα, για τις μέχρι τώρα επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στις αγροτικές αγορές, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Με βάση την ανάλυση των στοιχείων του πρώτου τριμήνου του 2022 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η Ελλάδα αποτελεί την έκτη χώρα-μέλος με κριτήριο τους ρυθμούς αύξησης των τιμών αγροτικών εφοδίων.

Επιπλέον, ανήκει σε μία τριάδα χωρών, όπου την ίδια περίοδο οι μέσες τιμές παραγωγού μειώθηκαν αν και διανύουμε μία περίοδο ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. Να τονιστεί ότι σε χειρότερη θέση βρίσκονται μόνο η Κροατία και η Σλοβακία, μεταξύ των 27 χωρών
της ΕΕ.

Εάν ανατρέξουμε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές που καταβάλλει ο καταναλωτής, διαπιστώνουμε ότι οι μειωμένες τιμές που εισέπραξε ο Έλληνας αγρότης δεν πέρασαν στην κατανάλωση.

Όλα δείχνουν ότι παγιώνεται σταδιακά μία κατάσταση έντονης δυσλειτουργίας των αγορών, τόσο σε κλάδους αγροτικών εφοδίων, όσο και τροφίμων.

Και αυτά τα δεδομένα, εκτός των άλλων, έχουν δύο επιπτώσεις.

Πρώτον, ακυρώνουν τα μέτρα που σχεδιάζονται για τη μείωση κόστους παραγωγής, καθώς τα ποσά που απαιτούνται για να γίνουν αποτελεσματικά συνεχώς μεγαλώνουν.

Δεύτερον, απειλούν τη συνοχή ολόκληρων παραγωγικών κλάδων, με πρώτη αυτόν της κτηνοτροφίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών υστερούν σημαντικά από τις ανάγκες της σημερινής συγκυρίας, υπάρχουν περιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν πολύ πιο σημαντικό αποτέλεσμα στο εισόδημα του αγρότη, από μία απλή ενίσχυση λίγων ευρώ κάποιων εφοδίων.