Αρνητικό πρόσημο για το κεράσι

Πολύ δύσκολη χρονιά βίωσαν οι κερασοπαραγωγοί στην περιοχή του Γιακά της Ροδόπης γιατί αντιμετώπισαν παγετό και χαλάζι. «Φέτος, είχαμε παγετό πάνω στην ανθοφορία, ο οποίος προκάλεσε ακαρπία, με συνέπεια να έχουμε μεγάλη ζημιά στην καλλιέργεια» μεταφέρει ο παραγωγός, Γκαλήπ Χουσεΐν.

Το αποτέλεσμα ήταν οι παραγωγοί να βγάλουν οριακά τα έξοδά τους. Επίσης, χαλαζόπτωση έπληξε μια μικρή περιοχή, στους οικισμούς Ρίζωμα και Θάμνα. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες επηρέασαν τις πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες. Η μοναδική ποικιλία που επηρεάστηκε λιγότερο ήταν τα lapin. «Η συγκεκριμένη ποικιλία αντιπροσωπεύει μόνο το 10%» σημειώνει.

 Η ποιότητα  των κερασιών που άντεξαν και έφτασαν σε μετρημένα πιάτα ήταν εξαιρετική, για όλα τα επιτραπέζια, με εξαίρεση τα τραγανά τα οποία προορίζονται για τη βιομηχανία. Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από τα 3 ευρώ το κιλό, λόγω έλλειψης κερασιών και ζήτησης από τους εμπόρους, και κατέβηκε μέχρι το 1,20 ευρώ.  

Για το επίμαχο ζήτημα των αποζημιώσεων, ο κ. Χουσεΐν εξηγεί ότι περιμένουν υπουργική απόφαση, γιατί δεν υπάγεται στο καθεστώς του ΕΛΓΑ ο παγετός. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι τα προβλήματα των παραγωγών τους οδηγούν σταδιακά στην έξοδο. «Τα χωράφια γεμίζουν με χόρτα, σε λίγο δε θα παράγουμε τρόφιμα στη Θράκη, γιατί ο κόσμος που έφυγε δεν επιστρέφει».