Ανθεί η καλλιέργεια Αρωματικών φυτών στον Έβρο

Παλιοί και νέοι γεωργοί αυξάνουν τις εκτάσεις

Δυναμικά προχωράει ο Νομός Έβρου στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, με τη λεβάντα να κρατάει τα σκήπτρα.

Δυναμικά προχωράει ο Νομός Έβρου στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, με τη λεβάντα να κρατάει τα σκήπτρα. Ήδη, δραστηριοποιούνται δύο συνεταιρισμοί στον Νότο, εκ των οποίων ο πρώτος και παλαιότερος Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών «Θράκης Θησαυρός» αριθμεί 25 μέλη και μέσα από αυτόν δημιουργήθηκε η Ομάδα Παραγωγών «Θράκης Θησαυρός», αποτελούμενη από 12 άτομα. Στην παρούσα φάση, γίνεται προετοιμασία για να παραγγείλουν λεβάντες, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου. Ο εν λόγω συνεταιρισμός απαρτίζεται κυρίως από νέα παιδιά που κάνουν σταδιακά βήματα στον αγροτικό τομέα. Ο δεύτερος συνεταιρισμός, με την επωνυμία Αγροτικός Συνεταιρισμός Αλεξανδρούπολης Αρωματικών Φυτών «Αιθέρια Έλαια», απαρτίζεται από παλαιότερους και μεγάλους παραγωγούς, ενώ διαμόρφωσε και Ομάδα Παραγωγών που αποτελείται από 10 μέλη.

Ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών εκδηλώνεται, επίσης, στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, η δεύτερη πόλη όπου πραγματοποιήθηκαν Σχολεία Αγρού για την καλλιέργειά τους.

Σπορά

Ο Νοέμβρης είναι ο καταλληλότερος μήνας για σπορά λεβάντας, περίοδος που πέρυσι σπάρθηκε το 90% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, περίπου 700-750 στρέμματα συνολικά. Φέτος, αναμένεται να προστεθούν άλλα 800, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ Έβρου. Οι γεωπόνοι επισημαίνουν ότι όχι μόνο αυξάνονται τα στρέμματα των υπαρχόντων καλλιεργητών, αλλά προστίθενται και νέοι.

Από την Ομάδα Παραγωγών «Θράκης Θησαυρός», η αντιπρόεδρος, Σταυρούλα Τζεβελέκη, εξηγεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσα στρέμματα θα καλλιεργηθούν, αλλά βεβαιώνει ότι θα αυξηθούν γιατί εντάσσονται στα επιδοτούµενα Σχέδια Βελτίωσης. «Ως Ομάδα Παραγωγών, ξεκινήσαμε με περίπου 150 στρέμματα, τα οποία σταδιακά ανεβαίνουν». Καλλιεργούν λεβάντα, βουνίσια ρίγανη, ενώ ορισμένοι σχεδιάζουν να ασχοληθούν με το ελίχρυσο. «Το προϊόν εξάγεται. Πηγαίνει απευθείας σε αποστακτήριο ή ορισμένοι έμποροι το παίρνουν απευθείας από τους παραγωγούς», εξηγεί. Φέτος, θα είναι πιο οργανωμένοι ως Ομάδα και αυτό επιδιώκουν να λειτουργήσει θετικά για την παραγωγή και την προώθηση του προϊόντος. Τα μέλη του πρώτου συνεταιρισμού δεν σχεδιάζουν άμεσα να υλοποιήσουν ένα αποστακτήριο, αντίθετα με τον έτερο συνεταιρισμό που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία Σχολεία Αγρού για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ με τα εξής αντικείμενα: εδαφολογία, φύτευση, τρόπος καλλιέργειας, αποφύλλωση, διαλογή, αποξήρανση, συσκευασία βοτάνων και μάρκετινγκ.
Στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία Σχολεία Αγρού για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ με τα εξής αντικείμενα: εδαφολογία, φύτευση, τρόπος καλλιέργειας, αποφύλλωση, διαλογή, αποξήρανση, συσκευασία βοτάνων και μάρκετινγκ.

Ωριμότητα

Όταν συμπληρώνεται η τριετία καλλιέργειας, η παραγωγή φτάνει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης  και έτσι όσοι έχουν 20 και πλέον στρέμματα μπορούν να αποκτήσουν ένα καλό εισόδημα. «Φέτος, θα διαπιστώσουμε πόσο ικανοποιητικά είναι τα δείγματα που θα πάρουμε από τα χωράφια. Οι αποδόσεις είναι καλές, αρκεί η συγκομιδή να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και όχι νωρίτερα. Κάποιοι επέλεξαν να συγκομίσουν πρώιμα τη λεβάντα, η απόσταξη έγινε νωρίτερα και τα φυτά δεν πρόλαβαν να βγάλουν τα έλαιά τους, με αποτέλεσμα να πάρουν λιγότερη ποσότητα σε λάδι», περιγράφει η κα Τζεβελέκη, τονίζοντας ότι πρέπει να ακούν τους ειδικούς. Εξάλλου, οι καλλιεργητές έχουν τη διαρκή υποστήριξη της ΔΑΟΚ Έβρου, που είχε και την πρωτοβουλία δημιουργίας ομάδας παραγωγών.