Αρχές Αυγούστου έτοιμο το καταστατικό του νέου συνεταιριστικού φορέα

Νέος Φορέας Αγροτών και Συνεταιρισμών: Αποφασισμένοι και ενωμένοι χτίζουν το αύριο

Αλλαγή σελίδας για το αγροτικό και συνεταιριστικό κίνημα, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, Πέμπτη 21 Ιουλίου, στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να προχωρήσουν, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, στην ψήφιση του νέου καταστατικού και στη συνέχεια να εκλεγεί η διοίκηση του νέου φορέα. Με βάση τον σχεδιασμό, ο νέος φορέας αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων θα λειτουργήσει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Όπως μας τονίζουν οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας, που πλέον έχει λάβει σάρκα και οστά, τα κύρια σημεία στα οποία συμφώνησαν έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την επιχειρηματική διάσταση των συνεταιριστικών οργανώσεων, την απευθείας εκλογή του Προέδρου του ΔΣ από τα μέλη της ΓΣ, ενώ όπως μάθαμε, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη γνήσια εκπροσώπηση του κλάδου, ώστε τα τοπικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα να αναδεικνύονται με τη σπουδαιότητα που τους αρμόζει.

Το συνεταιριστικό κίνημα πλέον βαδίζει με σταθερούς ρυθμούς και εκπροσωπείται δυναμικά σε όλες τις εκφάνσεις του. Με τα λόγια αυτά ο Αλέξανδρος Κοντός, γεν. διευθυντής ΣΕΚΕ ΑΕ, σχολίασε την απόφαση των συνεταιριστών, που την Πέμπτη 21 Ιουλίου, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα και αποφάσισαν οριστικά την ίδρυση του νέου φορέα. Επιπλέον, ο κ. Κοντός, που συμμετείχε στη συνάντηση, πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε στο καταστατικό του νέου φορέα, και σε 10 ημέρες κατατίθεται στο Πρωτοδικείο για έγκριση».

Για σύγκλιση πάνω στα σημαντικά ζητήματα έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του ΑΣ Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος της Cogeca, Βασίλης Παρόλας. «Καταλήξαμε σε ένα συμφωνητικό, ώστε να εκφράσουμε ενιαία όλες τις τάσεις που υπάρχουν. Τώρα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία να ολοκληρώσουμε το καταστατικό και στη συνέχεια να αρχίσει η συλλογή υπογραφών, από πλευράς των συνεταιρισμών που θα ενταχθούν στο νέο φορέα. Εκτιμώ ότι σύντομα θα κατατεθεί το καταστατικό», εξηγεί.

Συγκεράστηκαν οι απόψεις

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά συγκεράστηκαν σε μεγάλο βαθμό και καταλήξαμε σε αυτό που έχουμε με ομοφωνία. Η ουσία της υπόθεσης αρχίζει από εδώ και πέρα. Πάμε για κάτι καινούργιο, που θα μπορέσει να αποτελέσει έναν φορέα και για την περιφερειακή μας ανασυγκρότηση από πλευράς συνεταιρισμών αλλά και για την επιχειρηματική μας παρέμβαση».

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο Χρήστος Μπαρλιάς, Πρόεδρος της ΑΕΣ Κορινθίας: «Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο μας βήμα για τη δημιουργία του νέου συνεταιριστικού οικοδομήματος».

Τόνισε, δε, πως «συνεταιριστικά στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα, από κάθε παραγωγικό κλάδο, από τις πιο σύνθετες και πολυετές διαδρομές, όπως της ΣΕΚΕ και του Αλ. Κοντού, έως τις πιο απλές και πρόσφατες, παραμέρισαν μικροδιαφορές, ένωσαν δυνάμεις και διαμόρφωσαν την πρόταση του καταστατικού χάρτη της κοινής μας προσπάθειας».

«Περνάμε πλέον στο δεύτερο βήμα», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΑΕΣ Κορινθίας. Και συνεχίζει, «από αύριο και το επόμενο δεκαήμερο κατεβαίνουμε στη βάση, συναντάμε αγρότες, συνεταιριστές, συνομιλούμε μαζί τους, καταλήγουμε στο τελικό μας καταστατικό».

Τέλος, ο Χρήστος Μπαρλιάς αναφέρει πως «το επόμενο μεγάλο μας βήμα είναι πλέον η διαμόρφωση του τελικού πλαισίου δράσης μας, που θα ισχυροποιήσει τη θέση του αγρότη στη διατροφική αλυσίδα, θα θέτει την συνεταιριστική παρέμβαση σε μια εντελώς νέα βάση, εξωστρεφή, αναπτυξιακή, οικονομικά και κοινωνικά ισχυρή και βιώσιμη».

Ηγετική δύναμη

Για τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα, ο οποίος δεν θα εκφράζει οργανώσεις – σφραγίδες μίλησε στην «ΥΧ», ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και στέλεχος του ΑΣ Βέροιας «Venus Growers». Όπως μας ανέφερε, «η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για κάτι καινούργιο, φαίνεται ότι ολοκληρώνεται θετικά. Για έναν φορέα που θα εκφράζει δυναμικούς φορείς, και φορείς που να είναι στην αγορά. Θα δημιουργήσει έναν αξιόπιστο συνομιλητή απέναντι στα κρατικά και ευρωπαϊκά όργανα. Και θα αποτελέσει την ηγετική δύναμη στην αναβίωση του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι πρωτοπόρησαν σε αυτή την προσπάθεια. Καλή επιτυχία».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «η Ένωση», σημειώνοντας παράλληλα ότι:

«Τα αποτελέσματα της συζήτησης στη συνάντηση της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής και ο καθορισμός του οδικού χάρτη πολύ σύντομα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του νέου φορέα, που όλοι οι αγρότες και οι συνεταιριστές ονειρευόμαστε. Ενός φορέα που, όπως έχω ξαναπεί, θα σηματοδοτήσει τη νέα άδολη και ισότιμη αρχή, με σεβασμό στη φωνή του καθενός που θα συμμετέχει και που θα γκρεμίσει επιτέλους εκείνες τις αυθεντίες που δυναστεύουν τον χώρο περισσότερο από δύο δεκαετίες».

Δέκα μέρες για τη σύνταξη του καταστατικού

O Θ. Τσιοτίνας μάς έκανε γνωστό ότι στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί το καταστατικό του νέου φορέα και, μετά από μια μικρή περίοδο ανοιχτής διαβούλευσης, θα κληθούν τα εν δυνάμει μέλη του νέου φορέα να πάρουν τις προβλεπόμενες αποφάσεις, προκειμένου να το υπογράψουν, έτσι ώστε από τον Σεπτέμβριο ο νέος φορέας να προχωρήσει τάχιστα στην εκλογή της διοίκησής του.

«Σκιαγραφώ ως πολύ σημαντικές εκείνες τις αποφάσεις μας για το καταστατικό του νέου φορέα, που προβλέπουν τα ακόλουθα:

  • Περιφερειακή διάσταση, με παρουσία του φορέα σε κάθε περιφέρεια της χώρας, προκειμένου τοπικά προβλήματα του πρωτογενoύς τομέα να αναδεικνύονται με την ένταση που τους αρμόζει.
  • Επιχειρηματική διάσταση, με αναγνώριση της βαρύτητας του τζίρου των εν δυνάμει μελών στον καθορισμό του αριθμού των αντιπροσώπων τους στη Γενική Συνέλευση του φορέα. Η επιχειρηματικότητα θα υπηρετείται και από κατάλληλη γνωμοδοτική επιτροπή που θα θεσπιστεί. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η απόφασή μας για συμμετοχή ειδικών μελών με επιχειρησιακή ετοιμότητα (σε ανθρώπινους πόρους, υποδομές και τεχνολογικές δεξιότητες), για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και προϊόντων που υποστηρίζουν όλα τα επιχειρηματικά στάδια της αγροτικής δραστηριότητας των μελών του φορέα. Για τα ειδικά μέλη, θα πρέπει το 33% των μετοχών να ανήκουν σε συνεταιριστικές οργανώσεις ή/και ομάδες παραγωγών.
  • Δημοκρατική διάσταση, με απευθείας εκλογή του Προέδρου του ΔΣ από τα μέλη της ΓΣ. Όλα τα μέλη του ΔΣ οφείλουν να έχουν αγροτική δραστηριότητα.

Πολύ σύντομα, θα είμαι σε θέση να μιλήσω πιο αναλυτικά για τα παραπάνω. Για την ώρα, προχωράμε ενωτικά και αποφασιστικά και σε πολύ λίγο καιρό, το θεσμικό κενό εκπροσώπησης των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών θα εκλείψει», προσθέτει ο Πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «η Ένωση».

Στόχος η παραγωγή και η εξωστρέφεια

Για την ίδρυση ενός φορέα ο οποίος θα κινείται στην λογική της παραγωγής και της εξωστρέφειας έκανε λόγο ο Νίκος Δασκαλάκης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας, λίγα λεπτά μετά την συνάντηση της Πέμπτης. «Νομίζω ότι αυτό που ήταν πραγματική ανάγκη για το συνεταιριστικό κίνημα, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης του συνεταιριστικού χώρου και ανάγκη επαναπροσανατολισμού ολόκληρου του συνεταιριστικού κινήματος, παίρνει σάρκα και οστά. Η δυναμική αυτή, η οποία δημιουργήθηκε ως γέννημα μιας πραγματικής ανάγκης, που δεν μπορούσε άλλο να συνεχιστεί, επέβαλε όρους για τη γέννηση του καινούργιου, πέρα από τις όποιες καταρχήν ενστάσεις ή αντιστάσεις ή οποιαδήποτε προβλήματα υπήρχαν στην συγκρότησή του». Και συμπληρώνει: «Μετά και την ολοκλήρωση του καταστατικού, την οποία πέτυχαμε σήμερα (σ.σ. 21/7), στη βάση και στη λογική της διακήρυξης των αρχών, την οποία εξαρχής είχαμε προτείνει σχετικά με την ανάγκη για τον χαρακτήρα του συνεταιριστικού κινήματος στις νέες συνθήκες, θα διαμοιραστεί στους καταρχήν συμμετέχοντες, ακόμη και στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι αγκαλιάζουν σε μια ευρύτερη κλίμακα το σχήμα. Από ‘κει και πέρα, θα προχωρήσουμε στο κομμάτι της ιδρυτικής διακήρυξης, της κατάθεσης του καταστατικού και τις εκλογές προσωρινής επιτροπής. Νομίζω ότι είναι θέμα των επόμενων ημερών».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Γκίζας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας και Φιλιππιάδας, μας μίλησε για σύγκλιση απόψεων, σημειώνοντας: «Ήταν η τρίτη κατά σειρά συνάντηση. Η συζήτηση διεξήχθη σε αρκετά καλό κλίμα, υπήρξε σύγκλιση απόψεων όσον αφορά το καταστατικό του συνδέσμου, τον οποίο θα δημιουργήσουμε. Το επόμενο βήμα είναι να υπογραφεί η ιδρυτική διακήρυξη».

Επιχειρηματικότητα

Στον νέο φορέα, η επιχειρηματικότητα θα παίξει σημαντικό ρόλο και ο συνεργατισμός θα είναι πάνω από όλα. Την άποψη αυτή εξέφρασε στην «ΥΧ» ο Διονύσης Κακολύρης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ζακύνθου, ενώ πρόσθεσε: «Τελικά, αυτό το εγχείρημα του νέου φορέα πήρε σάρκα και οστά. Υπήρχε συναινετικό κλίμα. Ολοκληρώθηκε το καταστατικό. Θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, και θα είναι σύντομα έτοιμο. Και από ‘κει και πέρα, το μήνυμα που έχουμε περάσει και θα περάσουμε είναι ότι πλέον οι συνεταιρισμοί θα είναι υγιείς, θα αντιπροσωπεύονται από αυτόν τον νέο φορέα, θα έχουν φωνή, αλλά και οι αγρότες συγχρόνως».

Ενωτικός και ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, ο οποίος προέβλεψε ότι από τη νέα αυτή κίνηση δεν θα λείψει κανένας. «Σε αυτή την συγκέντρωση, μετά από μια διαδικασία που ακολουθήθηκε, καταλήξαμε και κλείσαμε με το καταστατικό πλέον του νέου φορέα. Σε ένα δεκαήμερο θα μπουν οι υπογραφές οι ιδρυτικές, και κατατίθεται. Αρχές Αυγούστου θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο. Πιστεύω ότι συμφωνήσαμε όλοι ότι είναι ανάγκη να κατατεθεί γρήγορα και να ιδρυθεί ο φορέας, γιατί δεν μπορεί να μένει χωρίς εκπροσώπηση ο συνεταιριστικός χώρος. Οπότε, προχωράμε στην ίδρυσή του», τόνισε ο κ. Τσιχήτας.

Ως ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα εκφράζει το σύνολο του αγροτικού κόσμου, χαρακτήρισε τη συνάντηση της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνης, Νικήστρατος Χαροκόπος. «Πιστεύω ότι έγινε το πρώτο και σημαντικο βήμα για τη δημιουργία ενός σχήματος που θα εκπροσωπεί τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Είναι θετικό ότι πάμε όλοι μαζί. Η επόμενη μέρα δεν πρέπει να αφήσει πίσω κανέναν παραπονούμενο, ούτε κάποιους που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν. Όλοι ενωμένοι, πάμε μαζί».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, μιλώντας στην «ΥΧ», τονίζει ότι «υπάρχει κοινό έδαφος και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση, γιατί η αναγκαιότητα της δημιουργίας του νέου σχήματος είναι μεγαλύτερη από τις όποιες διαφορές».

Χρήστος Διαμαντόπουλος- Γιάννης Τσατσάκης