ΑΣ Πυργετού: Το ακτινίδιο κερδίζει ξένες αγορές αλλά και το ενδιαφέρον των ντόπιων παραγωγών

Οι πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες της Ελληνικής κυβέρνησης με την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα για τις εξαγωγές ακτινιδίων φαίνεται ότι έχει τονώσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των παραγωγών του δήμου Τεμπών για το προϊόν.

Υπενθυμίζεται ότι τέλος Απριλίου το ελληνικό ΥΠΑΑΤ γνωστοποίησε την απόφαση του κράτους της Ταϊλάνδης, που επιτρέπει στους Έλληνες προμηθευτές να εξάγουν τα ακτινίδια τους στη χώρα αυτή της Άπω Ανατολής με πληθυσμό 70 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ προ ημερών έγινε γνωστό ότι η αρμόδια νοτιοκορεατική αρχή πιστοποίησε την ολοκλήρωση της φυτοϋγειονομικής διαδικασίας εξαγωγής ελληνικού ακτινιδίου προς τη Ν. Κορέα των 51 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ήδη έχουν περιγραφεί οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις  της Ταϊλάνδης για το ελληνικό ακτινίδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η καταγραφή των παραγωγών και οπωρώνων αλλά και των συσκευαστηρίων που θα γίνεται από τις αρμόδιες  ελληνικές αρχές της.

Το άνοιγμα νέων αγορών στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού, στον οποίο υπάγεται η Ομάδα Παραγωγών έχουν συντελέσει στην αύξηση των στρεμμάτων στην περιοχή των Τεμπών, όπου φυτεύτηκαν το τελευταίο χρόνο αρκετά δέντρα με ακτινίδια.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή του Πυργετού καλλιεργούνται ακτινίδια σε 2.500-3.000 στρέμματα, ενώ συνολικά στο Δέλτα του Πηνειού περίπου 6.000 στρέμματα, δηλαδή το 10% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, ενώ από τα 140 μέλη του Συνεταιρισμού, τα 40 αποτελούν μέλη της ομάδας παραγωγών ακτινιδίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αθανάσιο Βλάχο «πράγματι τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε εντυπωσιακά το ενδιαφέρον των παραγωγών να καλλιεργήσουν ακτινίδιο, βλέποντας την εμπορική αξία και το ενδιαφέρον των ξένων αγορών. Έτσι στη θέση σιτηρών, καλαμποκιού και άλλων ενεργειακών φυτών οι παραγωγοί αποφασίζουν να καλλιεργήσουν ακτινίδια. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Συνεταιρισμός θα αποκτήσει ψυγεία και διαλογητήρια, με στόχο η προώθηση του προιόντος στην αγορά να γίνει ωφελιμότερη για τον παραγωγό αλλά και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε μαζικές παραγγελίες, όπως πιθανότατα θα χρειαστεί για την Ταυλάνδη και την Κορέα».

Περιφέρεια-Δήμος

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε επισκεφθεί την περιοχή, κατόπιν πρόσκλησης της Περιφέρειας κλιμάκιο της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Κορέας, το οποίο δήλωσε ικανοποιημένο από την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε καλλιέργειες ακτινιδίων του Πυργετού, σχετικά  με την φυτοΰγειονομική κατάσταση των οπωρώνων και τον τρόπο εφαρμογής των επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών καραντίνας της χώρας. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης συνεχίζει τις προσπάθειες να καταστήσει το ακτινίδιο προιόν Προστασίας Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή ΠΟΠ, καθώς είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με Έλληνα κοινοτικό υπάλληλο στις Βρυξέλες. Δεσμεύθηκε δε πως «όπου μπορεί ο δήμος να συνεισφέρει για την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών διαδικασιών ,εφόσον κλειστούν συμφωνίες για εξαγωγές στην Κορέα, να το πράξει άμεσα».