Ασπίδα απέναντι στις ελληνοποιήσεις το DNA της πατάτας Νευροκοπίου

Τη σωστή ιχνηλάτηση της πατάτας Νευροκοπίου θα διασφαλίσει πρόγραμμα που υπέγραψαν ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και η ΠΕ Δράμας. Τις προηγούμενες ημέρες, βρέθηκε στην περιοχή ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, με κλιμάκιο φορέων του ΥΠΑΑΤ και μεταξύ άλλων συναντήθηκαν με πατατοπαραγωγούς, κυρίως από την Ομάδα Παραγωγών Κάτω Νευροκοπίου.

«H πατάτα Νευροκοπίου έχει τη Γεωγραφική Ένδειξη, αλλά το πρόγραμμα θα δείχνει τα χαρακτηριστικά που την κάνουν ξεχωριστή, το DNA της», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας, Γιάννης Κεσκίνογλου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα μείωσης του κινδύνου των ελληνοποιήσεων».

Το πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία στελεχών των δύο συνεργαζόμενων φορέων και περιλαμβάνει μοριακούς και γονιδιωματικούς ελέγχους. «Θα παίρνουν ένα δείγμα και θα διαπιστώνεται αν πρόκειται ή όχι για πατάτα Νευροκοπίου, για να δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να γνωρίζει τι αγοράζει». Ο κ. Χατζηνικολάου μας είπε ότι θα εξεταστεί η ομοιότητα του γενετικού υλικού της πατάτας Νευροκοπίου με αυτό της πατάτας Νάξου και Ηλείας.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Η ιστορία, όμως, με την αθρόα κυκλοφορία αιγυπτιακής πατάτας συνεχίζεται. «Εμείς έχουμε ακόμη αδιάθετες ποσότητες πατάτας και οι περισσότερες που κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά είναι αιγυπτιακές», λέει ο κ. Κεσκίνογλου. Η συγκομιδή στο Νευροκόπι γίνεται το φθινόπωρο και αυτήν τη στιγμή είναι προς διάθεση 5.000-8.000 τόνοι από την περιοχή. Η ροή των πωλήσεων σε αλυσίδες μάρκετ και εμπόρους είναι ικανοποιητική, αλλά χρειάζεται οι καταναλωτές να αναζητούν ελληνικά προϊόντα και να μην έρχονται αυτά σε δεύτερη μοίρα.

Προσθέτει ότι θα τρέξει καμπάνια, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές τον σωστό τρόπο ενημέρωσής τους. «Μας ενδιαφέρει το καρτελάκι της ιχνηλασιμότητας όπου αναγράφονται όλες οι πληροφορίες, μέχρι και ποιου παραγωγού είναι οι πατάτες, ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν σωστά τα νωπά προϊόντα. Δεν έχουμε πρόβλημα με τα εισαγόμενα, θέλουμε απλά να τηρούνται οι κανονισμοί και οι νόμοι και το κάθε προϊόν να έχει τον χώρο του στην αγορά».

Η ιχνηλασιμότητα θα βοηθήσει την ΠΓΕ πατάτα Νευροκοπίου να κερδίσει την προστιθέμενη αξία της.