Αστερίσκοι σε μια καλή είδηση

της Τάνιας Γεωργιοπούλου

-Διαφήμιση-
gaia-sense

Μέσα στα τόσα δύσκολα και καθόλου ευοίωνα, και μια διαφορετική είδηση: Ανοίγει στα τέλη Μαΐου η ΑΜΦΙΓΑΛ, η συνεταιριστική και υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγρινίου. Σημαντική είδηση για την Αιτωλοακαρνία -και όχι μόνο- και πολλά τα θετικά.

Καταρχάς, σε αυτή την εποχή, είναι είδηση ένα εργοστάσιο να ανοίγει και όχι να κλείνει. Ακόμα περισσότερο όταν αυτό το εργοστάσιο στήθηκε από έναν συνεταιρισμό. Και επίσης εξαιρετικά σημαντικό, το ότι έχει ήδη κλείσει συμφωνία για την εξαγωγή ποσότητας των τυριών που θα παράγονται στην Αμερική. Η ανακοίνωση του συνεταιρισμού εκτός από τη στήριξη στους κτηνοτρόφους της περιοχής υπόσχεται καλά προϊόντα σε συνεταιριστικές τιμές και για τους καταναλωτές. Αν το Αγρίνιο τα καταφέρει, ο συνεταιρισμός στην Ελλάδα μπορεί να καυχιέται ότι αλλάζει σελίδα, προσφέροντας τη μόνη διέξοδο που υπάρχει πλέον για την επιβίωση της παραγωγής σε αυτή τη χώρα.

Οι δυσκολίες πολλές και οι «σειρήνες» ακόμα περισσότερες: Αναρωτιέμαι, π.χ., πόσους υπαλλήλους θα έχει το νέο εργοστάσιο; Υπάρχει συνείδηση ότι πρόκειται για επένδυση που κόστισε πολλά εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να αποσβεστεί δια του έργου που θα παράγει; Υπάρχει μελέτη του κόστους λειτουργίας;

Τα συνεταιριστικά εργοστάσια δεν είχαν και πολύ καλή τύχη στην Ελλάδα, γιατί δεν λειτούργησαν ως εργοστάσια με τους όρους της αγοράς. Χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ως ιδρύματα περίθαλψης της πελατείας των κομματαρχών της κάθε περιοχής. Όταν, βέβαια, κατέρρευσαν, οι συνέπειες ήταν δραματικές για όλους.

Πάντως, οι νέες συνεταιριστικές προσπάθειες φαίνεται να έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Καλή επιτυχία στη προσπάθεια του Αγρινίου λοιπόν.

-Διαφήμιση-