Ασυγκόμιστα τα μισά μήλα στην Αγιά λόγω capital controls στην Αίγυπτο

Κραυγή απόγνωσης από παραγωγούς

«Αυτό που βιώνουμε φέτος δεν έχει προηγούμενο. Η μισή παραγωγή μήλων παραμένει ασυγκόμιστη στα δέντρα. Το πρόβλημα που προέκυψε με την εξαγωγή των πρώιμων μήλων Αγιάς (ποικιλίας Gala) στην Αίγυπτο, λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν εξαιτίας της προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επηρέασε και εμάς, μια και η συντριπτική πλειονότητα των εξαγωγών γινόταν προς τη συγκεκριμένη χώρα. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις προς την κυβέρνηση και προσδοκούμε στην ανταπόκρισή της». Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Αγιάς, όπου το μήλο αποτελεί βασική καλλιέργεια.

Βουλευτές της περιοχής έχουν ζητήσει από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, αλλά και τον ΥΠΑΑΤ, Γεώργιο Γεωργαντά, να βρεθεί η βέλτιστη λύση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με νέες διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, «τα μισά μήλα, ποικιλίας gala, παραμένουν στα δέντρα. Τέτοια περίοδο πέρυσι είχαμε ολοκληρώσει τη συγκομιδή. Η βασική αιτία του προβλήματος είναι οι περιορισμοί που σημειώνονται στην αγορά της Αιγύπτου, καθώς το όριο των 1.600 ευρώ για κάθε εξαγωγικό φορτίο που έχει επιβληθεί στη χώρα δεν καλύπτει καν το κόστος μεταφοράς. Σε μικρότερο βαθμό την κατάσταση επηρέασαν το σχίσιμο των μήλων που προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Η επαρχία Αγιάς είναι η πρώτη που συγκομίζει την ποικιλία gala σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ο προβληματισμός αυξάνεται για τα κόκκινα μήλα που αποτελούν και τις μεγαλύτερες ποσότητες στην επαρχία. Ανάλογο πρόβλημα, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είχαμε αντιμετωπίσει με το εμπάργκο που ξεκίνησε στην αγορά της Ρωσίας το 2014. Από τότε, η αγορά της Αιγύπτου μάς προσέφερε μία εναλλακτική λύση αρχικά, ιδανική στη συνέχεια».

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «η ποικιλία gala προσφέρεται για βραχυπρόθεσμη κάλυψη στην αγορά και ήταν ιδανικό το γεγονός ότι μας απαλλάσσει από τα έξοδα των ψυκτικών (ψυγεία-αποθήκευση), δίνοντάς μας άμεση ρευστότητα. Πριν από πέντε χρόνια στην επαρχία φυτεύτηκαν αρκετά δέντρα με μήλα. Δημιουργήθηκε υπερπροσφορά, αλλά δυστυχώς φέτος οι έμποροι δεν εμφανίστηκαν, ούτε καν με ανοιχτές τιμές».

Να επιβραβευθεί η νομιμότητα

Ο γνωστός συνεταιριστής καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της διάθεσης των μήλων και να επιβραβεύσει τη νομιμότητα. «Κάποιοι έμποροι μας προσέγγισαν για να προμηθευτούν την παραγωγή χωρίς τιμολόγια, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των περιορισμών. Αυτό, όμως, για συνεταιρισμούς ισχυρούς, όπως ο δικός μας, δεν αποτελεί λύση. Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση σε κάθε τιμολόγιο που θα κόβουμε να υπάρχει μία συμπληρωματική ενίσχυση. Δυστυχώς, άλλες αγορές, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία κ.ά., απορροφούν μικρές ποσότητες. Ούτε η ελληνική αγορά, μέσω διάφορων προγραμμάτων, μπορεί να απορροφήσει όλη την αδιάθετη ποσότητα. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και πρέπει να δοθεί λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο κ. Ζέικος. Παράλληλα, τονίζει πως «αντίστοιχη συνεργασία με την Αίγυπτο έχουν η Ιταλία (ξεκινά η συγκομιδή σε δέκα μέρες) και η Πολωνία (ξεκινά να μαζεύει σε έναν μήνα). Ενδεχομένως τα μήλα που δεν θα φύγουν για εξαγωγή να πάνε για χυμό, αλλά η οικονομική απώλεια που θα υποστούμε θα είναι σημαντική».

Οι αριθμοί

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η ελληνική παραγωγή ανήλθε σε 280.000 τόνους και φέτος υπολογίζεται σε 203.000 τόνους. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Κίσσαβος» προωθούσε περίπου 1.000 τόνους σε ετήσια βάση, την ποικιλία gala, στην αγορά της Αιγύπτου.

Όσον αφορά τις τιμές, πέρυσι ο παραγωγός πούλησε από 45 έως 60 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την απόδοση και ο συνεταιρισμός στους εμπόρους (με τη συσκευασία) 65 με 70 λεπτά. Φέτος, κάποιες τιμές που ακούγονται δεν ξεπερνούν τα 35 λεπτά.