Αταλάντη: Κατάστημα πώλησης αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς

Από 85% έως 90% της λιανικής τιμής πώλησης θα παίρνει ο παραγωγός

Με το σύνθημα «από το χωράφι έχεις ράφι» και σημείο αναφοράς την Αταλάντη, σε έναν μήνα περίπου ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα πώλησης αγροτικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Πρόκειται για έναν χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων περίπου, ο οποίος θα στεγάσει 60 παραγωγούς-συνεταιρισμούς και τα προϊόντα τους, με βάση την τοπική τους προέλευση. Ο παραγωγός, ανάλογα με το προϊόν που διαθέτει, θα παίρνει το 85% έως το 90% της λιανικής τιμής πώλησης, την οποία ο ίδιος θα ορίζει.

Η δομή του θα είναι συνεργατική, με διακριτούς ρόλους και ξεχωριστή διαχείριση. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ομάδας των αγροσυνεργειών, η οποία έχει αναλάβει τη δικτύωση και τη στήριξη του όλου εγχειρήματος, πρόκειται για μία καινοτομία στον τομέα της αγροδιατροφής.

Το σχήμα αποτελείται από διάφορες ειδικότητες (γεωτεχνικούς, οικονομολόγους, ειδικευμένους στον τομέα πληροφορικής, περιβαλλοντολόγους, ειδικούς στο marketing κ.ά.) και στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου συμμετοχικού δικτύου (παραγωγών, συνεταιρισμών, μικρών μεταποιητών κ.ά.) με διακριτούς ρόλους των εμπλεκομένων, σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Η διακίνηση των προϊόντων θα γίνεται από φυσικά καταστήματα, ώστε να δημιουργούν την άμεση επικοινωνία με τους καταναλωτές, με σκοπό την καλύτερη προώθηση και προβολή τον αγροτικών προϊόντων του κάθε τόπου.

Τοπικό σύμφωνο ποιότητας

Την επιστημονική και ερευνητική κάλυψη παρέχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στη συνέχεια θα συμμετέχουν και άλλα ιδρύματα. Όπως μας εξήγησε ο Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής του πανεπιστημίου, «πρόκειται για μία ολιστική προσέγγιση στην παραγωγή και εμπορία των αγροτικών προϊόντων, που ενισχύει την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα. Ο συμμετοχικός ρόλος των παραγωγών σε όλη την αλυσίδα αξίας τούς δίνει τη δυνατότητα να πάρουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, ενισχύοντας το εισόδημά τους. Η γνώση που παρέχουμε δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλους παραγωγούς και μεταποιητές, για να αξιοποιήσουν τα προϊόντα τους μέσα από το μοντέλο των αγροσυνεργειών και να ενισχύσουν την εντοπιότητα της περιοχής τους».

Ο κ. Ζακυνθινός έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα της ανάδειξης του τοπικού συμφώνου ποιότητας. Όπως τόνισε: «δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για τοπική γαστρονομία, αν δεν έχουμε τοπικές παραγόμενες ύλες. Το μοντέλο αυτό παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων δίνει τη δυνατότητα στους εμπλεκομένους όχι μόνο να προσφέρουν άριστης ποιότητας προϊόντα στους τοπικούς καταναλωτές, αλλά και να διασφαλίσουν και να εφοδιάσουν παράλληλα την τοπική μαζική εστίαση, ώστε να προκύψουν οφέλη για την τοπική κοινωνία. Το πρόβλημά μας δεν είναι να παράγουμε ένα προϊόν, αλλά να το διαθέσουμε στην αγορά και σε καλύτερες τιμές».

Αυτός είναι και ο προβληματισμός που έθεσε ο Γιώργος Τσίγκας, παραγωγός ρυζιού από την Άνθιση Λαμίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κατάστημα αυτό, όπως και στη συνέχεια αυτά που θα ανοίξουν, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε το δικό μας ράφι, με τη δική μας ταυτότητα και εμείς να αποφασίζουμε για την τελική τιμή στο προϊόν, με ένα ελάχιστο κόστος συμμετοχής, ώστε να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα της διαχείρισης».