Augmenta: Η ελληνική startup εξαγοράσθηκε έναντι 110 εκατ. από τον κολοσσό CNH Industrial

Στην εξαγορά του 100% της ελληνικής startup Augmenta των Δημήτρη Ευαγγελόπουλου και Γιώργου Βαρβαρέλη, η οποία εξειδικεύεται στον χώρο της αγροτεχνολογίας προχώρησε έναντι 110 εκατ. δολαρίων η παγκόσμια ηγέτιδα εταιρεία μηχανικού εξοπλισμού και υπηρεσιών CNH Industrial. Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον εταιρικό κολοσσό που δραστηριοποιείται στην κατασκευή τρακτέρ, καθώς και από την ίδια τη startup, η οποία μέσω της εξαγοράς δηλώνει έτοιμη να διευρύνει την εμβέλειά της στην παγκόσμια αγορά και να αυξήσει τον αντίκτυπό της σε χιλιάδες εκμεταλλεύσεις σε όλο τον κόσμο.

Από το 2018, η Augmenta παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση εισροών για καλλιέργειες, όπως και αναλυτικά στοιχεία για τις εκμεταλλεύσεις σε αγρότες μιας ευρείας γκάμας γεωγραφικών περιοχών. Σημείο αναφοράς για τη startup ήταν η ιδέα των ιδρυτών της να προσφέρουν ένα σύστημα που λιπαίνει τις καλλιέργειες με ακρίβεια και με βάση τις πραγματικές ανάγκες των φυτών, το οποίο εν συνεχεία μετατράπηκε σε ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης που χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές χώρες.

Αυτό προσέλκυσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με την εταιρεία να συνάπτει συνεργασία με τη CNH Industrial και τη θυγατρική της, Raven. Αυτή η συνέργεια ενισχύθηκε περαιτέρω αφότου η CNH Industrial έγινε στρατηγικός μέτοχος μειοψηφίας και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Augmenta το 2021. Μετά από μια διετία στενών συνεργασιών σε κάθε επίπεδο, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η ένωση των δυνάμεών τους υπό την ιδιοκτησία της CNH Industrial θα επιτάχυνε σημαντικά το όραμα και την αποστολή τους.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι η «ΥΧ» ήταν το πρώτο έντυπο πανελλαδικά που πρόβαλε τη δουλειά της καινοτόμου ελληνικής startup, αναδεικνύοντας επανειλημμένα τη δράση της ομάδας της.

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που γινόμαστε μέρος της CNH Industrial και συνεχίζουμε να χτίζουμε μαζί τεχνολογικές λύσεις που επιτρέπουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τα αγροκτήματα όλων των μεγεθών, καθώς και για το περιβάλλον», σημείωσε ο Γιώργος Βαρβαρέλης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Augmenta. «Οι υπερσύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματισμού στη γεωργία ακριβείας σε συνδυασμό με τον υψηλής ποιότητας αγροτικό εξοπλισμό και την τεχνολογική φαρέτρα της CNH Industrial θα προσφέρει ένα υλικό όφελος στους αγρότες στις καθημερινές τους γεωργικές πρακτικές, με αποτέλεσμα αυξημένη απόδοση, ακρίβεια και κερδοφορία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της CNH Industrial, ο κολοσσός πρόκειται να ενσωματώσει την τεχνολογία υψηλής προστιθέμενης αξίας της Augmenta «Sense & Act» στα τρακτέρ της και να δημιουργήσει ένα innovation hub στην Αθήνα. «Η συνεργασία μας με την Augmenta έχει ήδη αποφέρει πολλά οφέλη στις δραστηριότητες των πελατών μας. Αυτό που άρχισε ως μια μικρή επένδυση με βάση τις δυνατότητες της ομάδας της, τώρα κορυφώνεται με την προσθήκη αυτής της αποδεδειγμένα άριστης τεχνολογίας απευθείας στα προϊόντα που προσφέρουμε», δήλωσε ο Derek Neilson, πρόεδρος του γεωργικού κλιμακίου της CNH Industrial. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τον γεωργικό τομέα, η οποία θα υποστηρίξει περαιτέρω τους αντιπροσώπους μας, καθώς ο εξοπλισμός μας θα διαφοροποιείται μέσω μίας τεχνολογίας υψηλής προστιθέμενης αξίας».

«Η τεχνολογία της Augmenta θα επιταχύνει ευρύτερα την ανάπτυξη των “Sense & Act” προϊόντων μας, ώστε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για τους πελάτες μας», δήλωσε ο Parag Garg, επικεφαλής ψηφιακών υπηρεσιών της CNH Industrial.