Αυξημένη η παραγωγή βιομηχανικού βερίκοκου στην Αργολίδα

Με ιδιαίτερα θετικές σκέψεις περιμένουν την έναρξη της χρονιάς όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή βερίκοκου, προσδοκώντας ότι θα υπάρχει υψηλής ποιότητας προϊόν και τιμή που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους.

Mε 30 λεπτά παίρνουν οι κονσερβοποιίες το μπεμπέκου στην Πελοπόννησο

Είναι γεγονός ότι η χρονιά του 2016 δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού οι παραγωγοί είδαν την τιμή να βουλιάζει, ενώ παράλληλα μέτρησαν ζημιές λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή το 2016 έπεσε στα 32 λεπτά για τα Μπεμπέκου, ενώ το 2015 ήταν 53 λεπτά ανά κιλό.

Προσδοκίες

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, Θωμάς Φάκλαρης, μέσω του οποίου διακινούνται οι περισσότερες ποσότητες βερίκοκων, αναφέρει ότι «αυτήν τη χρονιά, περιμένουμε μια μείωση της παραγωγής κατά 20% σε κάποιες περιοχές, ενώ σε κάποιες άλλες η παραγωγή θα είναι κανονική. Από τις κλιματολογικές συνθήκες έχουν πληγεί κυρίως πρώιμες ποικιλίες». Σύμφωνα με όσα ο ίδιος υποστηρίζει, η παραγωγή προχωρά με βήματα χελώνας, αφού είναι αρκετοί αυτοί που διστάζουν να καλλιεργήσουν βερίκοκο λόγω του ότι το προϊόν είναι ευαίσθητο και εξαιτίας της χαμηλής τιμής».

Πάνω από το 50% θα φύγει για ακόμη μία χρονιά στο εξωτερικό, αφού αυτός είναι και ο στόχος των συνεταιρισμών, με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν στον συνεταιρισμό. Μεγάλες προσδοκίες για τη φετινή χρονιά υπάρχουν και από τους επιχειρηματίες, που εμπλέκονται στην προώθηση του βερίκοκου. Ο βιομήχανος Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος αναφέρει ότι «την περασμένη χρονιά, απορροφήθηκε το σύνολο της παραγωγής βιομηχανικού βερίκοκου και χρειαζόταν και κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω προσδοκούμε ότι θα το βρούμε αυτήν τη χρονιά. Στην Αργολίδα και στην Κορινθία αναμένουμε να υπάρξει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 30% και έτσι αναμένεται να αυξηθεί και η δραστηριότητά μας».

Η εμφάνιση της Κίνας στην αγορά της Ευρώπης φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στη διακίνηση του βερίκοκου και, όπως αποκαλύπτει ο Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος, «αναγκαστήκαμε να έχουμε παρέμβαση στην Κομισιόν, αφού οι Κινέζοι μπαίνουν στην αγορά με πολύ χαμηλές τιμές και αυτό το γεγονός δημιουργεί υποψίες ότι γίνονται υποτιμολογήσεις». Μπορεί τα Μπεμπέκου τις τελευταίες δεκαετίες να μειώνονται σε ποσότητες, αλλά αυτήν τη μείωση έρχεται να την αντικαταστήσει ο αγρότης με καινούργιες ποικιλίες, συνήθως πρώιμες, προκειμένου να κερδίσει νέες αγορές. Το μικροκλίμα της Αργολίδας και της Κορινθίας τις καθιστά προνομιακές περιοχές στην καλλιέργεια του βερίκοκου.

Παραγωγοί

Η φορολογία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους παραγωγούς, όπως υποστηρίζει ο παραγωγός Θάνος Μητρόπαπας, που ασχολείται πολλά χρόνια με την παραγωγή βερίκοκου. Όπως επισημαίνει, «το φορολογικό βάρος ενδέχεται να απομακρύνει κόσμο από την παραγωγή, καθώς το πιο πιθανόν είναι να μη γίνει ανεκτό από όσους ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή». Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, ο Θάνος Μητρόπαπας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι σίγουρα καλύτερη από την περσινή, που κόστισε στους παραγωγούς λόγω χαλαζόπτωσης.