AWIN: Δωρεάν έλεγχος της ευζωίας των ζώων για τους Έλληνες κτηνοτρόφους

Να ελέγξουν τον βαθμό ευζωίας των προβάτων και των αιγών τους έχουν τη δυνατότητα Έλληνες κτηνοτρόφοι μέσω της εφαρμογής AWIN, που αναπτύχθηκε από το European Animal Welfare Indicators Project με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση και στην εκτίμηση του επιπέδου του πόνου στα ζώα εκτροφής.

«Μία “έξυπνη’’ συσκευή είναι αρκετή για να κατεβάσει κάθε ενδιαφερόμενος την εφαρμογή δωρεάν», αναφέρει στην «ΥΧ» η Δρ. Σταματίνα Τριβιζάκη, γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής από Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων Θεσσαλονίκης, που συμμετείχε στο πρόγραμμα. Όπως τονίζει, «οι περισσότεροι εκτροφείς αγροτικών ζώων είναι ιδιαίτερα μεροληπτικοί στην εκτίμηση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων τους, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην προσωπική τους κρίση και εμπειρία.

Το AWIN αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση του θέματος της ευζωίας. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να έχει μια αξιόπιστη και αντικειμενική εκτίμηση του επιπέδου της ευζωίας των ζώων εκτροφής του και έχει τη δυνατότητα της πρόσβασης στο διαδίκτυο και της χρήσης μιας οποιασδήποτε “έξυπνης” συσκευής».

Λειτουργία

Για τη λειτουργία της εφαρμογής έχει δημιουργηθεί μία διεθνής βάση δεδομένων που βασίζεται σε ένα πλήθος στοιχείων που συλλέχθηκαν κατά την υλοποίηση των πιλοτικών εφαρμογών. Όπως αναφέρει η κα Τριβιζάκη, «τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, με βάση τα οποία προκύπτουν οι αξιολογήσεις, αναφέρονται σε ξενικές φυλές και οι ελληνικές φυλές προβάτων δεν έχουν συμπεριληφθεί.

Αυτό σημαίνει ότι η ακρίβεια της εκτίμησης του επιπέδου της ευζωίας στις ελληνικές εκτροφές προβάτων έχει ένα ποσοστό απόκλισης, το οποίο όμως δεν εκτιμάται ως σημαντικό, ιδιαίτερα αν επιλεχθεί ως συγκριτική ομάδα φυλών κάποια ξενική φυλή με αντίστοιχα χαρακτηριστικά και δεδομένα εκτροφής με την υπό εξέταση ελληνική εκτροφή».

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος την εφαρμογή, ώστε να λάβει την αξιολόγηση σχετικά με τα ζώα του, πρέπει να καταχωρίσει στοιχεία για την εκμετάλλευσή του, όπως είναι ο αριθμός των ζώων του, η περιοχή στην οποία βρίσκεται η εκμετάλλευση, το είδος της εκτροφής, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και περαιτέρω στοιχεία για την κατάσταση των ζώων του. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται και ανάγονται σε αυτά που έχουν συλλεχθεί για κάθε νέα αξιολόγηση εκτροφής για σύγκριση και ποσοτικοποίηση.

Αντίδραση κτηνοτρόφων

Οι κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στις πιλοτικές εφαρμογές του προγράμματος ήταν θετικοί στη χρήση της εφαρμογής, όπως αναφέρει η κα Τριβιζάκη, καθώς «είχαν τη δυνατότητα να αποτιμήσουν σε οικονομικά μεγέθη την εκτίμηση ευζωίας, όπως αυτή προκύπτει από το πρόγραμμα, καθώς και τις προτεινόμενες συστάσεις βελτίωσης του συστήματος εκτροφής και των εγκαταστάσεων, οδηγώντας στη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων εκτροφής».

Η ίδια καταλήγει λέγοντας ότι «με τη χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να επιτευχθεί η ισορροπία στο οικοσύστημα και να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους οι πληροφορίες εκείνες, που θα αποδώσουν το πραγματικό ενεργειακό αποτύπωμα για την κτηνοτροφία».