Αχμέτ Χουσεΐν: Ο 20χρονος που μείωσε κατά 25% το νερό στο βαμβάκι

Τι και αν είναι μόλις 20 χρονών, ο Αχμέτ Χουσεΐν από την περιοχή της Γλυφάδας στη Ροδόπη διαχειρίζεται 1.150 στρέμματα και έχει καταφέρει να μειώσει τη χρήση του νερού στο βαμβάκι, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες. Ήταν εκείνος που έπεισε τα υπόλοιπα μέλη της οικογενειακής αγροτικής επιχείρησης για τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων στην καλλιέργεια βαμβακιού, πετυχαίνοντας καλύτερες αποδόσεις και μείωση του κόστους παραγωγής. «Καλλιεργούμε 1.150 στρέμματα, από τα οποία τα 780 είναι βαμβάκι, τα 260 είναι στο πρόγραμμα απονιτροποίησης με σιτάρι και κριθάρι και τα 110 είναι βιολογικό τριφύλλι», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Αχμέτ, ο οποίος από μικρός ασχολείται με τις οικογενειακές καλλιέργειες. «Έχω μεγάλη αγάπη για τη γη από μικρή ηλικία. Το 2019 πήρα για πρώτη φορά μεγάλες ευθύνες», τονίζει.

Μείωση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

Το πρώτο βήμα στην τεχνολογία, για την καλλιέργεια του βαμβακιού, η οικογένεια του Αχμέτ το έκανε το 2015 με την αγορά τρακτέρ, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με σύστημα αυτόματης καθοδήγησης.

«Από μικρή ηλικία έβλεπα βίντεο από την Αμερική και την Ευρώπη στα οποία οι αγρότες χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους τεχνολογίες. Άρχισε έτσι να μου μπαίνει η ιδέα ότι πρέπει και εμείς να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε την καλλιέργεια. Έπεισα, λοιπόν, τον πατέρα μου να βάλουμε και εμείς το σύστημα αυτόματης καθοδήγησης. Μου πήρε χρόνο, όμως, να πείσω τους δικούς μου να αρχίσουμε να δουλεύουμε με αυτό το σύστημα, καθώς είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έπρεπε να τους βάλω στην πράξη να το δουλέψουν για να πειστούν. Έτσι, λοιπόν, από το 2015 χρησιμοποιήσαμε το σύστημα αυτόματης καθοδήγησης το 2018», εξηγεί ο Αχμέτ.

Με το συγκεκριμένο σύστημα και τη βοήθεια των κατάλληλων παρελκόμενων, ο 20χρονος αγρότης εξηγεί ότι «μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο λίπανσής σου και να κάνεις επιπλέον πιο σωστό ράντισμα. Όταν ραντίζαμε, δηλαδή, δεν είχαμε επικαλύψεις, άρα κάναμε οικονομία στα φυτοφάρμακα, ενώ και στη λίπανση καταφέραμε να μην έχουμε επικαλύψεις». Με τη χρήση των μηχανημάτων κατάφεραν εκτός από τα παραπάνω να μειώσουν και τα εργατικά χέρια που χρειάζονταν. «Δουλεύουμε οικογενειακώς στα χωράφια και την πρώτη χρονιά ήμασταν πέντε άτομα μαζί με τους παππούδες μου. Σήμερα έχουμε μειώσει τον αριθμό στα τρία άτομα και καλλιεργούμε περισσότερα στρέμματα», εξηγεί ο Αχμέτ.

Μείωση νερού κατά 25%

Η σχέση, όμως, της οικογένειας Χουσεΐν με την τεχνολογία δεν σταματά εκεί. Από το 2017 έχουν εγκαταστήσει στην καλλιέργεια βάμβακος μετεωρολογικούς σταθμούς για να καλλιεργούν με τη βοήθεια της ευφυούς γεωργίας.

Ο Αχμέτ εξηγεί ότι τα οφέλη έρχονται χρόνο με τον χρόνο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «την πρώτη χρονιά εφαρμογής η μείωση του νερού για το βαμβάκι έφτασε στο 15% και την επόμενη χρονιά το ποσοστό έφτασε στο 25%. Το ποσοστό αυτό οφείλεται στη μείωση των αρδευτικών δόσεων, καθώς το 2019 κατά την περίοδο της άρδευσης ποτίσαμε τέσσερις φορές, όταν ο αριθμός των δόσεων πριν από την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας έφτανε τις εφτά».

Οι κατάλληλες συμβουλές που τους δόθηκαν, με την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας, τους βοήθησαν να γνωρίζουν πότε πρέπει να ποτίσουν τα χωράφια τους. «Πριν από την εγκατάσταση των μετεωρολογικών σταθμών ποτίζαμε ανεξάρτητα από το αν είχε βρέξει, καθώς δεν ξέραμε πόσα κυβικά μέτρα νερού είχαν πέσει στο χωράφι.

Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι το χωράφι θα έχει ποτιστεί και πολλές φορές είχαμε πρόβλημα με τη ρίζα. Με την εφαρμογή του συστήματος, λαμβάναμε την κατάλληλη συμβουλή για το πότε ήταν η ιδανική στιγμή να ποτίσουμε και πόσο νερό έπρεπε να ρίξουμε», εξηγεί ο 20χρονος αγρότης.

Προώθηση βάμβακος

Η οικογένεια Χουσεΐν συνεργάζεται με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για τη χρηματιστηριακή πώληση του προϊόντος τους. Όπως εξηγεί ο Αχμέτ, «η συνεργασία αυτή μας έχει βοηθήσει πολύ στην προώθηση του βαμβακιού όλα τα χρόνια».

Μελλοντικά σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια του Αχμέτ βρίσκεται η σκέψη να αφοσιωθεί όσο περισσότερο μπορεί στις καλλιέργειές του. Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία στον αγρότη. «Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη αξία στον αγρότη, καθώς χωρίς εκείνον δεν μπορεί να παραχθεί η τροφή. Η αγροτική δουλειά δεν πρέπει να θεωρείται κατώτερη, καθώς ο σημερινός αγρότης είναι ένας επιχειρηματίας που επενδύει για να παράγει». Σύμφωνα με τον Αχμέτ, οι παραγωγοί θα πρέπει να αρχίσουν να εμπιστεύονται την τεχνολογία και ο κάθε ένας ανάλογα με τις δυνατότητές του να αρχίσει να επενδύει σε αυτή. «Πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα εφόδια στο χωράφι και πώς θα τα εφαρμόζουμε πιο ορθολογικά και η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να το πετύχουμε αυτό», καταλήγει.