Αυγουστιάτικη απραξία στο σκληρό σιτάρι, στα 450 ευρώ η εξαγωγή

Στα 450/τόνο FOB κρατάνε την εξαγωγή και ποντάρουν στον Καναδά οι Ιταλοί

Σε ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης κινείται αυτές τις μέρες η αγορά στο σκληρό σιτάρι, με τους μύλους να υπολειτουργούν, το ενδιαφέρον για νέες δουλειές να είναι περιορισμένο και την εξαγωγική κινητικότητα να αφορά κατά κύριο λόγο την εκτέλεση συμβολαίων που είχαν κλειστεί το προηγούμενο διάστημα.

Λίγο πριν από το διάλειμμα του Αυγούστου, είχε αρχίσει να διαφαίνεται με αρκετά έντονο τρόπο η διάθεση των Ιταλών να «τραβήξουν» την αγορά προς τα κάτω, ποντάροντας στην διαθεσιμότητα του καναδέζικου σκληρού, που εξακολουθεί να προσφέρεται στην Ευρώπη σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι Ιταλοί αγοραστές έκαναν προσφορές για 494 ευρώ/τόνο CIF, παραδοτέο σε λιμάνι της γειτονικής χώρας, νούμερο που μεταφράζεται σε 445-450 ευρώ/τόνο FOB σε ελληνικό λιμάνι.

Η τιμή αυτή απηχεί ουσιαστικά τα 490-495 δολάρια/τόνο CIF στα οποία προσφέρεται αυτό το διάστημα καναδέζικο σιτάρι No3 στην Ιταλία και το οποίο, με την ελαφρώς ανοδική κίνηση του δολαρίου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αντιστοιχεί σε περίπου 483 ευρώ/τόνο. Νωρίτερα πάντως έγιναν κάποιες εξαγωγικές δουλειές από την Ελλάδα στα επίπεδα των 510 ευρώ/τόνο CIF, δίνοντας μια τιμή της τάξης των 470 ευρώ/τόνο FOB σε ελληνικό λιμάνι.

Κάπως έτσι αναμένεται να κινηθεί η αγορά στο πεδίο της εξαγωγής τις επόμενες εβδομάδες, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει ο αλωνισμός στον Καναδά, για τον οποίο τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τοποθετούν τη φετινή σοδειά πάνω από 5,7 εκατ. τόνους. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν εξαχθεί ή συμβολαιοποιηθεί προς εξαγωγή κάτι λιγότερο από 150.000 τόνοι ελληνικού σκληρού σιταριού και είναι γεγονός ότι αρκετοί εγχώριοι εμπορικοί οίκοι διαθέτουν αυτήν τη στιγμή αρκετά αποθέματα για τα οποία, λόγω των υψηλών τιμών κατά την περίοδο του αλωνισμού, έχουν διαμορφώσει υψηλά κοστολόγια.

Αποθηκευμένες αρκετές ποσότητες

Όσοι έχουν τις αντοχές, τηρούν επί του παρόντος στάση αναμονής. Από την άλλη όμως, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» επικεφαλής εμπορικής επιχείρησης, και αυτή η τακτική ενέχει αρκετό ρίσκο, δεδομένου ότι «οι συνθήκες φέτος δεν ευνοούν την αποθήκευση».

Σε έναν πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά παραμένει «σφιχτή» σε επίπεδο προσφοράς και τα σημερινά δεδομένα δεν προοικονομούν κάποια μεγάλη πίεση στις τιμές. Το IGC τοποθετεί την παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού για το 2022 στους 32,9 εκατ. τόνους, που αντιστοιχούν σε αύξηση 7,4% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που η ζήτηση εκτιμάται σε 33,6 εκατ. τόνους, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη πενιχρών αποθεμάτων.

Σε… διακοπές η Φότζια

Η Φότζια παρέμεινε κλειστή αυτή την εβδομάδα και το ίδιο θα συμβεί και την επόμενη. Στην τελευταία πριν τη διακοπή λίστα της Τετάρτης, 3 Αυγούστου, οι τιμές είχαν ενισχυθεί κατά 15 ευρώ/τόνο.

Έτσι, για τα πλέον ποιοτικά σκληρά σιτάρια (πρωτεΐνη από 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%), οι τιμές αποθήκης εμπόρου στην κυριότερη αγορά του ιταλικού Νότου κινούνταν στα 525-530 ευρώ/τόνο, η αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) στα 515-518 ευρώ/τόνο και η τρίτη (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%) στα 505-508 ευρώ/τόνο.

Πληρώνει 53 λεπτά με ΦΠΑ η ΕΑΣ Διδυμότειχου

Στα 53 λεπτά/κιλό διαμορφώνεται η τιμή που θα λάβουν οι παραγωγοί που παρέδωσαν τα σκληρά σιτάρια τους στην ΕΑΣ Διδυμότειχου, όπως γνωστοποίησε με σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση.

Η τιμή αυτή (531,1 ευρώ/τόνο για την ακρίβεια) αφορά σιτάρι εσοδείας 2022 και συμπεριλαμβάνει τον ΦΠΑ που αποδίδουν οι παραγωγοί με βιβλία, ενώ για όσους δεν τηρούν βιβλία η τιμή διαμορφώνεται στα 47 λεπτά/κιλό. Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Διδυμότειχου, Αξιώτης Καμπρούδης, η τιμή αυτή επιτεύχθηκε καθώς έκλεισε η συμφωνία αρκετά νωρίς στη σεζόν, «προτού ξεκινήσει η πτώση». Αγοραστής, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ο όμιλος Μάρκου. «Ήταν περίοδος που οι τιμές ήταν σε άνοδο και το κλίμα ήταν διαφορετικό. Αν περιμέναμε, ενδεχομένως να μην καταφέρναμε να πετύχουμε αυτή την τιμή», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «αν διαθέταμε μεγαλύτερο τονάζ, πιθανότατα να είχαμε πετύχει και κάτι ακόμα καλύτερο».

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες και εξελίξεις των σιτηρών και με τη συνεχή πτωτική τάση της τιμής, καταφέραμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη τιμή για τον σκληρό σίτο εσοδείας 2022 για την περιοχή μας. Η ΕΑΣ Διδυμότειχου-Έβρου βρίσκεται πάντα κοντά στον αγρότη».