Οι αυξημένες τιμές στα υλικά κατασκευής αναστέλλουν τα σχέδια για νέα θερμοκήπια σε περιοχές της Ευρώπης

Η κλιμάκωση που παρατηρείται στις τιμές των πρώτων υλών έχει επιβραδύνει την κατασκευή θερμοκηπίων στην Ευρώπη επισημαίνουν πρόσφατα δημοσιεύματα. Σύμφωνα με εταιρείες υπεύθυνες για την εγκατάσταση θερμοκηπίων, η αύξηση των τιμών, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, έχει τρόπον τινά παγώσει νέες εγκαταστάσεις, εικόνα που αναφέρεται ιδιαίτερα στην Αλμερία της Ισπανίας, μία περιοχή της Ευρώπης με την υψηλότερη συγκέντρωση θερμοκηπίων για την εντατική καλλιέργεια που πραγματοποιούν οι παραγωγοί της.

Όπως εκτιμούν, η αύξηση τιμών για την κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης έχει αγγίξει σχεδόν το 20% από την αρχή του έτους, ενώ οι παραγωγοί διατυπώνουν, παράλληλα, φόβους και για την ανάπτυξη που εμφανίζει η μαροκινή βιομηχανία των κηπευτικών.

Φόβοι όμως διατυπώνονται και για τη συνεχή ανάπτυξη των εξαγωγών της χώρας, που αποτυπώθηκαν και σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση στον τομέα της ντομάτας μεταξύ Ισπανών, Γάλλων, Ιταλών και Πορτογάλων εκπροσώπων.

Εκείνο που για τους κατασκευαστές, σύμφωνα με το hortidaily, έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών κατασκευής είναι η αύξηση τέτοιων εγκαταστάσεων σε περιοχές της Κίνας. Υλικά όπως το πλαστικό και το σίδερο καταγράφουν αυξημένες τιμές από την αρχή του έτους, ανεβάζοντας ανάλογα και τα κόστη ανά εκτάριο για μια τέτοια κατασκευή.

Για την περίπτωση των παραγωγών της Αλμερίας, όπως αναδεικνύει και σχετική έρευνα του αρμόδιου υπουργείου, το μεγαλύτερο κόστος εξακολουθεί να εντοπίζεται σε ό,τι αφορά τη γη που προορίζεται για θερμοκηπιακή εγκατάσταση. Κόστος, βέβαια, που επιβαρύνεται αναλόγως και των κατασκευαστικών επιλογών που θα κάνει ο εκάστοτε παραγωγός, καθώς πιο περίπλοκες δομές απαιτούν και υψηλότερη επένδυση.