Αυξημένη η τιμή στην καλοκαιρινή πατάτα

Μειωμένες οι φυτεύσεις στη Μεσσηνία λόγω υψηλού κόστους

Σε διαφορετικές φάσεις της καλλιεργητικής περιόδου βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί στις περιοχές που παράγεται το προϊόν. Η Πελοπόννησος ήδη έχει ξεκινήσει τις φυτεύσεις για την ανοιξιάτικη συλλογή, η Κεντρική Ελλάδα μαζεύει τις καλοκαιρινές πατάτες, ενώ η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται στη συλλογή των ανοιξιάτικων.

Όπως εκτιμά ο Γιώργος Μπεκρής, παραγωγός από το Λουτουφί Θηβών, οι βροχές πήγαν πίσω τη συλλογή και οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών αναμένεται να επηρεάσουν τις όψιμες καλοκαιρινές παραγωγές. «Την Τετάρτη που μας πέρασε η θερμοκρασία έφτασε τους -2 βαθμούς». Εκείνο όμως που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η μικροκαρπία, που συνεπάγεται και ποιοτική υποβάθμιση.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Μπεκρής είπε ότι είναι καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Η μειωμένη παραγωγή έσπρωξε τις τιμές προς τα πάνω. Σήμερα πουλάμε 55 με 60 λεπτά το κιλό, σε σύγκριση με τα 40 λεπτά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Βέβαια, θα πρέπει να συνυπολογιστούν το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων, των καυσίμων, οι αυξήσεις στο ρεύμα για την άρδευση, όπως επίσης και για τους ψυκτικούς θαλάμους».

Ολοκληρώθηκε η συλλογή στο Νευροκόπι

Μέσα από μια δύσκολη καλλιεργητική περίοδο και με έντονες βροχοπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η συλλογή της πατάτας στην ευρύτερη περιοχή του Νευροκοπίου. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για την καλλιεργητική περίοδο, ο Αποστόλης Βέσμελης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Πατάτας, μίλησε για μια δύσκολη χρονιά, με διακυμάνσεις όχι μόνο στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στο θέμα των τιμών. «Ανάλογα με την περίοδο της συγκομιδής του προϊόντος, πήραμε από 25 έως 45 λεπτά το κιλό».

Σχολιάζοντας το κόστος παραγωγής στην καλλιέργεια, είπε ότι επηρεάζει σε ένα ποσοστό την παραγωγή, αλλά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 20.000 στρέμματα, δεν θα αλλάξουν τον παραγωγικό τους προσανατολισμό.

Ξεκίνησε η φύτευση της χειμωνιάτικης στη Μεσσηνία

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η φύτευση της πατάτας στις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τον Κώστα Λαμπρινό, γεωπόνο από τη Μεσσηνία, πριν από περίπου δέκα ημέρες ξεκίνησαν οι φυτεύσεις στον νομό. «Η εκτίμησή μας είναι ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο δείχνουν να είναι αισθητά μειωμένες, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής».

O ίδιος εκτιμά ότι η παραγωγή της πατάτας στην περιοχή δεν έχει ξεφύγει από τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και εμπορίας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί πολλές φορές να μην αναλαμβάνουν τον κόπο τους. «Είμαστε από τις πρωιμότερες περιοχές παραγωγής πατάτας στη χώρα και δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε υιοθετήσει ένα σύγχρονο μοντέλο παραγωγής και εμπορίας του προϊόντος».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021