Η αυξημένη ζήτηση για ζωοτροφές απογειώνει βίκο και μηδική

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη σπορά των φθινοπωρινών ψυχανθών για ζωοτροφική χρήση. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στη μηδική, καθώς η εκτίναξη της τιμής της από τα 14 λεπτά το κιλό την προηγούμενη χρονιά στα 22 φέτος, έχει δώσει κίνητρο στους παραγωγούς για να σπείρουν στρέμματα. Σταθερή παραμένει και η καλλιέργεια του βίκου, με περιβαλλοντική όμως αναφορά και λιγότερο για χρήση ως ζωοτροφή.

Όπως μας ενημερώνει ο Νίκος Γούσιος, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευύδριου Φαρσάλων, «ο τομέας των ζωοτροφών παρουσιάζει για τον συνεταιρισμό μας σημαντικό ενδιαφέρον. Πολλοί παραγωγοί-μέλη μας θα καλλιεργήσουν μηδική, λόγω της ανεβασμένης τιμής. Επίσης, εκτός από τους παραδοσιακούς καλλιεργητές, θα μπουν στην παραγωγή και άλλοι, οι οποίοι έχουν ποτιστικά χωράφια».

Άνοδο στην καλλιέργεια της μηδικής βλέπει και ο Δημήτρης Τσαρτσάλης, γεωπόνος από τον Δομοκό. «Η φετινή χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες για τη μηδική. Η τιμή είναι σημαντικά ανεβασμένη και το ενδιαφέρον των παραγωγών μεγαλώνει καθημερινά. Αυτό που όμως προβληματίζει είναι η έλλειψη νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που έκανε τους καλλιεργητές να αμφιταλατεύονται για το αν θα σπείρουν τη μηδική ή σιτάρι, όπου αυτή την περίοδο παρουσιάζει και αυτό εξαιρετικό ενδιαφέρον».

Σχετικά με την καλλιέργεια του βίκου, ο κ. Τσαρτσάλης είπε ότι «μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το είδος προέρχεται από τους βιοκαλλιεργητές, λόγω αμειψισποράς, για χλωρή λίπανση. Υπάρχουν και μικροκαλλιεργητές ή κτηνοτρόφοι που αξιοποιούν τα άνυδρα και φτωχά εδάφη για την παραγωγή σανού».

Σιτάρι, βαμβάκι και καλαμπόκι καθορίζουν τις εκτάσεις

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο της μηδικής, ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός από την Αλίαρτο Βοιωτίας, θέτει τους δικούς του προβληματισμούς. Όπως μας ενημερώνει, «ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο η κοπή και η ενσίρωση της μηδικής. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν μία μείωση της παραγωγής σε σημαντικό ποσοστό. Από τους 5,5 τόνους ενσίρωμα το στρέμμα σε μία καλή χρονιά, φέτος πέσαμε στους 4 τόνους. Σε ό,τι αφορά τη μηδική για σανό, από τα 1.800-2.000 κιλά/στρ. πέφτουμε στα 1.500 κιλά. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και το κόστος των εισροών, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο».

Ο κ. Παναγιώτου διαθέτει, επίσης, μονάδα με αιγοπρόβατα και προβληματίζεται για το κόστος εκτροφής των ζώων, ακόμη και με τις δικές του ζωοτροφές. «Η χρονιά για τους κτηνοτρόφους θα είναι δύσκολη και αν δεν βρεθεί διέξοδος, πολλοί από αυτούς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναγκαστική μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου».

Στην ερώτησή μας για το πώς βλέπει το επόμενο διάστημα την καλλιέργεια της μηδικής ως προς το θέμα της αύξησης των στρεμμάτων, ο κ. Παναγιώτου ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος.
«Η αύξηση της τιμής του καλαμποκιού, των σιτηρών και του βαμβακιού, δεσμεύουν σημαντικές εκτάσεις και κυρίως ποτιστικές, οπότε θεωρώ ότι η άνοδος της μηδικής δεν θα είναι σημαντική, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους παραγωγούς».

Αιτήσεις για σποροπαραγωγή βίκου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σποροπαραγωγή βίκου στην περιοχή της Νίκαιας Λάρισας, όπου παραμένει το βασικότερο κέντρο σποροπαραγωγής βίκου στη χώρα μας. Όπως μας ενημερώνει ο γεωπόνος του συνεταιρισμού Νίκαιας, Άκης Παπαδόπουλος, το ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών είναι αυξημένο.

«Φέτος, τα αποτελέσματα δεν ήταν και τα καλύτερα, όμως, όπως κάθε χρόνο, οι παραγωγοί συνεχίζουν την παραδοσιακή αυτή καλλιέργεια, αξιοποιώντας άνυδρα και φτωχά εδάφη, τα οποία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή». Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής παραγωγού από την πώληση του σπόρου στον συνεταιρισμό, είπε ότι αυτή φτάνει στα περίπου 40 λεπτά το κιλό, με μία μέση απόδοση για την τρέχουσα περίοδο στα 120 με 130 κιλά το στρέμμα.

Βίκος, μια καλλιέργεια ευεργετική για την κτηνοτροφία και το περιβάλλον

Δίνοντας τη δική του διάσταση μέσα από την ερευνητική προσπάθεια του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, ο γεωπόνος και ερευνητής του σταθμού, Δημήτρης Μπαξεβάνος, περιγράφει τον βίκο ως ένα δυναμικό φυτό, με θετική προσφορά στην κτηνοτροφία και στο περιβάλλον.

Όπως μας εξηγεί, μπορεί να αξιοποιεί φτωχά και άνυδρα εδάφη, δίνοντας προστιθέμενη αξία σε άγονες περιοχές. «Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε δενδρώδεις καλλιέργειες, ώστε να αποτελέσει τροφή για τα ζώα και παράλληλα τα δέντρα να δεσμεύσουν άζωτο από τη συγκαλλιέργεια», τονίζει. Επίσης, για καλύτερες αποδόσεις, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, θα πρέπει να γίνεται συγκαλλιέργεια με αγρωστώδη, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή ακόμη και τρεις φορές παραπάνω σε σύγκριση με τη μονοκαλλιέργεια.

«Μία καλή σχέση κατά τη σπορά ψυχανθών με αγρωστώδη είναι 60% βίκος και 40% αγρωστώδη (βρώμη, τριτικάλε ή κριθάρι). Πρακτικά, 8 κιλά βίκος και 4 κιλά αγρωστώδη», καταλήγει.