Αυξήσεις στην αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού, λόγω ακριβών πρώτων υλών λένε οι κατασκευαστές

Με αυξήσεις – «φωτιά» έρχονται αντιμέτωποι όσοι αγρότες παραλαμβάνουν τις τελευταίες εβδομάδες τα παρελκόμενά τους, παρά το γεγονός ότι τα είχαν «κλείσει» αρκετό καιρό πριν. Αιτία οι ανατιμήσεις σε σίδηρο, χάλυβα και άλλες πρώτες ύλες.

Παραγωγός που παρέλαβε αυτές τις ημέρες σκαλιστήρι, ανέφερε στην «ΥΧ» ότι υποχρεώθηκε να το πληρώσει με αύξηση 15%, σε σχέση με την προ μηνών συμφωνηθείσα τιμή.

Το πρόβλημα είναι εντονότατο, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους ίδιους τους κατασκευαστές, όπως υπογραμμίζει ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αγροτικών Μηχανημάτων (CEMA). Με πρόσφατη ανακοίνωσή τους (16/6), τα μέλη της CEMA αναφέρουν ότι μέσα σε έναν μήνα (Μάρτιος – Απρίλιος 2021), η τιμή της ενέργειας αυξήθηκε 13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, γεγονός που συνετέλεσε στις αυξήσεις τιμών στα εργοστασιακά υλικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χάλυβα, όπου, μέσα σε έναν χρόνο, αυξήθηκε από 500 ευρώ/τόνο στα 1.250 ευρώ/τόνο.

Σύμφωνα με τη CEMA, «το εν λόγω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της αύξησης του κόστους, καθώς ο χάλυβας αντιπροσωπεύει το 30%-40% του μέσου κόστους παραγωγής. Το αλουμίνιο αυξήθηκε 50% (Απρίλιος 2021 – Απρίλιος 2020), ενώ τα πλαστικά (και το καουτσούκ) κατά 70% κατά το τελευταίο εξάμηνο». O Σύνδεσμος προσβλέπει σε άμεση άρση δασμών στις εισαγόμενες πρώτες ύλες από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ), Δήμητρα Εμμανουηλίδου, η οποία έκανε λόγο για δεινή θέση των Ελλήνων κατασκευαστών: «Υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, οι οποίες έχουν κορυφωθεί το τελευταίο τρίμηνο. Οι αριθμοί των αυξήσεων που παραθέτει η CEMA στα υλικά είναι ακριβείς. Οι κατασκευαστές, όσο και να προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης του κόστους, είναι αδύνατον να μην περάσει ένα σημαντικό μέρος της στην αγορά.

Παρά τα όσα αναφέρει η CEMA για άρση δασμών, πληροφορούμαστε ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής από την ΕΕ επιπλέον δασμών, τύπου ‘‘αντιντάμπινγκ’’, σε εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και πλαστικού από την Κίνα. Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, θα μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από το σενάριο σταθεροποίησης των τιμών στην ελληνική αγορά, που λόγω του μικρού της μεγέθους δεν μπορεί να αντισταθεί στις παγκόσμιες εμπορικές εξελίξεις. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις των εν εξελίξει Σχεδίων Βελτίωσης, μας δημιουργούν επιπλέον προβληματισμό».

Εξέλιξη τιμών σε ευρώ πρώτων υλών μηχανημάτων (09/20 – 06/21)

Bασικές πρώτες ύλες

Τιμή βάσης
(Σεπτ. 2020)

Τιμή βάσης
(Ιουν. 2021)

Τάση στο 9μηνο

Προϊόντα χυτηρίου

100

192

+90%

Αλουμίνιο

1.698/τόνο

2.082/τόνο

+22%

Χαλκός

5.069/τόνο

8.276/τόνο

+63%

Καουτσούκ

1,2/κιλό

2/κιλό

+67%

Πηγή: CEMA, επεξεργασία: «ΥΧ», τιμές με στρογγυλοποίηση