Αύξηση 22% στις τιμές των αβγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

της Ελένης Ριζάκη

Αύξηση των τιμών στα αβγά, όπως και του κόστους παραγωγής τους, προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ της «ΥΧ» στην περιοχή των Ιωαννίνων. Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Χάρης Λιούρης, πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, τον τελευταίο χρόνο, από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, παρατηρείται αύξηση περίπου 22% στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τιμές των αβγών. Μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση γνωρίζουν οι ΗΠΑ, καταγράφοντας ένα ποσοστό σχεδόν 44%.

Την ίδια περίοδο, υψηλότερο είναι και το κόστος παραγωγής. Ειδικότερα, παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 70%, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το κόστος κυρίως για τις ζωοτροφές και την ενεργειακή επάρκεια. Ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε πως και ο δικός του κλάδος, όπως όλοι, έχει επηρεαστεί, ειδικά λόγω της έλλειψης σιτηρών.

Τι φταίει για τις αυξήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Λιούρη, η αιτία, αρχικά, για την αύξηση της τιμής των αβγών, βρίσκεται πρώτα και κύρια στη γρίπη των πτηνών που πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα, η οποία προκάλεσε και γενικότερη έλλειψη του προϊόντος στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι «καταστράφηκαν κοπάδια πουλερικών», ενώ «προέκυψε πρόβλημα και στην αλυσίδα εφοδιασμού» εξαιτίας των μολύνσεων. Η γρίπη των πτηνών, όπως είναι επόμενο, συνέβαλε μέχρι έναν βαθμό και στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Όμως, η ενεργειακή κρίση αποτελεί «το κερασάκι στην τούρτα», με τον κ. Λιούρη να λέει πως, για παράδειγμα, «ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι διπλάσιος, όπως και η τιμή του πετρελαίου και του υγραερίου, το οποίο αξιοποιείται κυρίως για τη θέρμανση στις μονάδες παραγωγής». Τέλος, για την κατάσταση που επικρατεί σχολιάζει πως «είναι θηλιά στον λαιμό του παραγωγού».