Αύξηση 24% στην ελληνική παραγωγή ελιάς βλέπει η Κομισιόν

Αυξημένες έναντι της περσινής χρονιάς αλλά και έναντι του πενταετούς μέσου όρου ήταν οι ποσότητες επιτραπέζιων ελιών που παρήχθησαν παγκοσμίως κατά την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Με περισσότερους από 2,9 εκατ. τόνους η παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών ξεπέρασε αυτή της περιόδου 2018/2019 κατά 14%, λόγω της μεγάλης αύξησης 21% που σημείωσαν παραγωγικά κράτη εκτός ΕΕ κατά 21%, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 2% της περσινής και κατά 7% του πενταετούς μέσου όρου.

Εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, η Ισπανία δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους 500.000 τόνους, εμφανίζοντας μείωση 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που σε ένα ποσοστό αντιστάθμισε η αύξηση 24% στην ελληνική παραγωγή, η οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, άγγιξε τους 207.000 τόνους. Αυξημένες κατά 85% ήταν και οι ποσότητες της ιταλικής παραγωγής, με την αντίστοιχη της Πορτογαλίας να εκτιμάται στα περσινά επίπεδα.

Σε εμπορικό επίπεδο, η Κομισιόν βλέπει βελτιωμένο ισοζύγιο, καθώς το διάστημα Σεπτεμβρίου-Απριλίου οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες ανήλθαν σε 310.000 τόνους, εμφανίζοντας τον μεγαλύτερο όγκο σε βάθος εξαετίας, όταν οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές σε διάστημα τριετίας, στους 102.000 τόνους.

Μειωμένες εμφανίζονται οι αποστολές προς ΗΠΑ, που παραμένει όμως ο βασικότερος καταναλωτής των ευρωπαϊκών επιτραπέζιων ελιών, ακολουθούμενος από τις Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Σαουδική Αραβία και Καναδά. Κύρια αιτία για αυτό ήταν ο περιορισμός (λόγω των δασμών) των αμερικανικών εισαγωγών από την Ισπανία, με την τελευταία να αναζητά άλλους εμπορικούς εταίρους.

Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές της ΕΕ, βασικότερος παρέμεινε το Μαρόκο, ενώ οι μειωμένες ποσότητες από Τουρκία φαίνεται ότι αντισταθμίζονται από αυτές της Αιγύπτου και άλλων τρίτων χωρών.

Τρεις χώρες απορροφούν το 56% των εξαγωγών

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), κατά το πρώτο οκτάμηνο της τρέχουσας εμπορικής περιόδου (Σεπτέμβριος 2019-Απρίλιος 2020), αυξήσεις σε επίπεδο όγκου κατέγραψαν οι εισαγωγές της Βραζιλίας κατά 5%, ωστόσο μειώσεις 16% και 2% σημειώθηκαν στις εισαγωγές της Αυστραλίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Την προηγούμενη περίοδο (2018/2019), σημαντική αύξηση στις εισαγωγές τους είχαν καταγράψει οι επτά (ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδά, Ρωσία, Αυστραλία, Ιαπωνία και Κίνα) από τους οκτώ βασικότερους προορισμούς για τις επιτραπέζιες ελιές, με την ΕΕ (η όγδοη) να επιδεικνύει σταθερότητα.

Τις σημαντικότερες αυξήσεις είχαν καταγράψει οι ΗΠΑ, κατά 21,5%, και η Ρωσία, κατά 9,3%. Σύμφωνα πάντως με το Συμβούλιο, το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο (Ιούλιος 2020) του οποίου εστιάζει στις εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών, ΗΠΑ, Βραζιλία και ΕΕ «ευθύνονται» συνολικά για το 56% των παγκόσμιων εισαγωγών.

Κύριοι προμηθευτές επιτραπέζιων ελιών για τις παραπάνω αγορές είναι οι Ισπανία, Αργεντινή, Μαρόκο, Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος και Περού. Σε όρους προμηθευτών, Ελλάδα (53%) και Ισπανία (32%) είναι οι βασικότεροι προμηθευτές της Αυστραλίας, ενώ η Αργεντινή και το Περού οι αντίστοιχοι της Βραζιλίας, με ποσοστά 54% και 21% αντίστοιχα. Ισπανία και Ελλάδα, επίσης, προμηθεύουν τον Καναδά με ποσοστά 57% και 21% αντίστοιχα, ενώ οι δύο αυτοί προμηθευτές αποτελούν και βασικούς προμηθευτές των ΗΠΑ, κατά 44% και 20% αντίστοιχα.

Η Ισπανία αποτελεί βασικό προμηθευτή για την Κίνα (90%) και για τη Ρωσία (85%), ενώ με ποσοστά 61% και 16% αντίστοιχα, Ισπανία και ΗΠΑ προμηθεύουν την Ιαπωνία. Σε ό,τι αφορά την προμήθεια της ΕΕ, Μαρόκο και Τουρκία ευθύνονται για το 43% και 32% αντίστοιχα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020