Αύξηση του γενικού δείκτη εισροών άνω του 14% κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

Εμφανής είναι η αποτύπωση της ακρίβειας σε λιπάσματα, ζωοτροφές, καθώς και σε άλλους παράγοντες διαμόρφωσης του κόστους παραγωγής, όπως καταγράφεται στο δελτίο Τύπου Εισροών-Εκροών της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Δεκέμβριο 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία παρουσίασε αύξηση 14,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 2,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Δεκεμβρίου 2020 με τον Δεκέμβριο του 2019.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 16,5% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας Ενέργεια και Λιπαντικά. Ακόμη, ο Γενικός Δείκτης Εισροών Δεκεμβρίου 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου του ίδιου έτους, παρουσίασε αύξηση 0,3%.

Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021 παρουσίασε αύξηση 7,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2020.

Το 18% αγγίζουν οι αυξήσεις στα λιπάσματα και το 15% στις ζωοτροφές

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τα πρώτα που καταγράφουν τόσο εμφατικά τους… παράλληλους βίους της ακρίβειας που χαρακτηρίζει την αγορά γεωργικών εφοδίων και συγκεκριμένα τις αυξήσεις του κόστους σε λιπάσματα και ζωοτροφές.

Αναλυτικότερα, η ποσοστιαία ετήσια μεταβολή (Δεκέμβριος 2021/Δεκέμβριος 2020) στα λιπάσματα είναι +17,7%. Στις ζωοτροφές, η αντίστοιχη αύξηση φτάνει το 14,8%, ενώ δεν προκαλεί έκπληξη η σχεδόν κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση που καταγράφεται στην κατηγορία «Ενέργεια και Λιπαντικά».

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται επίσης στις κατηγορίες «Μηχανήματα Καλλιέργειας» με +5,8%, «Γεωργικά Μηχανήματα και Εξοπλισμός» με +3,5% και «Γεωργικοί Ελκυστήρες» με +2,2%.

Υπενθυμίζεται ότι η «κρίση του κόστους παραγωγής», όπως τη χαρακτήρισε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητά του, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και εκπροσώπους της αγοράς γεωργικών εφοδίων.