Αύξηση της καλλιέργειας καρυδιών στην Αρκαδία

Εδαφος στην Αρκαδία κερδίζει η καλλιέργεια της καρυδιάς, καθώς δίνει ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς. Μάλιστα, στα νέα δεδομένα προστίθεται και η είσοδος της αμερικανικής καρυδιάς που έχει εκτοπίσει την παραδοσιακή, τη λεγόμενη «Βασιλική».

Ένας από τους παραγωγούς που ασχολήθηκαν με την καρυδιά τα τελευταία χρόνια είναι και ο Αντρέας Κυριακούλης. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ», «τα καρύδια μας παράγονται στον κάμπο της Τεγέας στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή ημιορεινή περιοχή με 650 μέτρα υψόμετρο, της οποίας οι γεωλογικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν την ιδανική ανάπτυξη και καρποφορία των δέντρων».

Αναφερόμενος στην αμερικανική ποικιλία, σημειώνει ότι «στην περιοχή αναπτύσσεται κυρίως η ποικιλία Chandler, με περίπου ένα 10% Franquette, που χρησιμοποιείται σαν επικονιάστρια της Chandler. Η λεγόμενη ‘‘Βασιλική’’ καρυδιά δεν χρησιμοποιείται πλέον στις νέες καλλιέργειες, αφού αυτές που καλλιεργούνται είναι αρκετά ανθεκτικές, ενώ η απόδοση των αμερικανικών είναι πολύ μεγαλύτερη». Στα δε ορεινά κυριαρχεί η ποικιλία Fernor, που είναι γαλλική και παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και είναι πιο όψιμη.

Η τιμή, όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα, έχει ένα άνοιγμα από 3 έως 4 ευρώ και θεωρείται πλέον ως δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια η Αρκαδία θα αυξήσει την παραγωγή καρυδιών.