Με αύξηση κόστους μπήκε το 2023, «βαρίδια» από ζωοτροφές και λιπάσματα

Το Δελτίο Τύπου Εκροών – Εισροών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Iανουάριο του 2023 καταγράφει το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του πρωτογενούς τομέα, επιβαρύνοντας σημαντικά τους παραγωγούς και θέτοντας εμπόδια στις επενδύσεις τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, «ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 12,2% έναντι αύξησης 18,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Ιανουαρίου 2021 με τον Δεκέμβριο 2020».

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 12% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων «ζωοτροφές» και «λιπάσματα». Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023 παρουσίασε αύξηση 23,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022.

Συνεχίζονται οι αυξήσεις σε κτήρια και μηχανήματα

Ανατρέχοντας στον σχετικό πίνακα με τις ετήσιες συγκρίσεις τιμών εισροών που έχει καταρτίσει η ΕΛΣΤΑΤ, βλέπουμε ότι τον Iανουάριο 2023 η αύξηση στις ζωοτροφές ανήλθε σε 18% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Το αυξημένο κόστος στα λιπάσματα αποτυπώνεται και κατά την έναρξη του 2023, καθώς η μεταβολή του δείκτη τιμών βρίσκεται στο +38,9% και μάλιστα χωρίς ακόμα να έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις του Ρωσοουκρανικού πολέμου, που ως γνωστόν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Σημαντική είναι η αύξηση που παρατηρείται στην κατηγορία σπόροι (+9,4%), συνεχίζοντας την αυξητική πορεία του προηγούμενου μήνα. Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, δεν καταγράφεται μεταβολή στο κόστος της κατηγορίας «ενέργεια και λιπαντικά». Σημαντικό είναι το πλήγμα στις επενδύσεις για κτηριακό εξοπλισμό και μηχανήματα. Στα μηχανήματα καλλιέργειας η αύξηση πλέον έφτασε το 22,9%, ενώ στους γεωργικούς ελκυστήρες η αύξηση διαμορφώθηκε στο 12,4%.