Αυξήθηκαν τα προβλήματα για τους μελισσοκόμους της περιφέρειας

iδιαιτερα κακή είναι η φετινή χρονιά για τους μελισσοκόμους της Πελοποννήσου, που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται κατακόρυφα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και τις μέλισσές τους να αφανίζονται από τις φωτιές.

Ο Σταύρος Δημάκος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Αρκαδίας, αναφερόμενος στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί φέτος μετά τις φωτιές, τονίζει στην «ΥΧ» ότι «αυτή η χρονιά κλείνει με τον χειρότερο τρόπο. Η παραγωγή μελιού ήταν ανύπαρκτη και τώρα πλέον μένει το πευκόμελο της Αρκαδίας.

Μετά τις φωτιές, όμως, στην Εύβοια, θα πέσουν χιλιάδες μελίσσια μέσα στην περιοχή μας. Για να κατανοήσει κάποιος τι θα συμβεί, πρέπει να υπενθυμίσω ότι το 80% των μελισσών από την Αρκαδία πήγαινε στην Εύβοια και φέτος θα ψάξουν να βρουν άκρη στην Τρίπολη. Θα γίνει χαμός για μία θέση σε ένα χωράφι. Σε ό,τι αφορά το φθινοπωρινό μέλι από ρείκι δεν υπάρχει, καθώς κάηκαν τα περισσότερα και πλέον μας μένει η κουμαριά στη Λακωνία, που δεν κυνηγάμε ιδιαίτερα γιατί κουράζει τα μελίσσια».

Μείωση του αριθμού των μελισσών

Σχετικά με τα αποθέματα μελιού που υπήρχαν, ο κ. Δημάκος αναφέρει ότι μετά την άρση του lockdown αγοράστηκαν από τους εμπόρους σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, που δεν ξεπέρασε τα 3,20 ευρώ. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος είναι «η μείωση του αριθμού των μελισσών κατά ένα μεγάλο ποσοστό, καθώς οι μελισσοκόμοι δεν είχαν τη δυνατότητα τον χειμώνα να τις ταΐσουν, με αποτέλεσμα να χαθεί το 60% περίπου του πληθυσμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας, Γιώργος Λάγιος. Αναφερόμενος στην παραγωγή, επανέλαβε ότι «μέχρι τώρα μόνο από τα πεύκα υπήρξε μία μέτρια παραγωγή. Μετά τις φωτιές στην Εύβοια, αναμένεται να δημιουργηθεί πρόσθετο πρόβλημα, αφού η Αρκαδία δεν αντέχει πολλά μελίσσια, ενώ όσοι αναγκαστούν να πάνε στη Χαλκιδική ή σε άλλο μέρος, θα ανεβάσουν κατά πολύ το κόστος παραγωγής. Είναι ώρα να παρέμβει η πολιτεία».