Αυξήθηκε η προσφορά, χαμήλωσαν οι τιμές στην αγορά αβοκάντο

Μετά από μια περίοδο αυξημένων τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά, αποκαταστάθηκε η σχέση προσφοράς-ζήτησης, όπως προκύπτει από την πρόσφατη ανασκόπηση της παγκόσμιας αγοράς, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα FreshPlaza.

Οι υψηλές τιμές το προηγούμενο διάστημα ήταν αποτέλεσμα των μειωμένων ποσοτήτων και τώρα που υπάρχει μεγαλύτερος εφοδιασμός και η ζήτηση είναι πιο «ήσυχη» από το κανονικό, οι τιμές σταθεροποιήθηκαν. Έχουν μπει περισσότερες χώρες στην αγορά, όπως το Ισραήλ, η Ισπανία, η Κολομβία, το Μαρόκο και η Δομινικανή Δημοκρατία, καθώς και περισσότερες ποικιλίες.

Από τις αγορές των ευρωπαϊκών χωρών ξεχωρίζει εκείνη της Γερμανίας, στην οποία η ποικιλία Hass παραμένει «πανταχού παρούσα», εισαγόμενη κυρίως από Χιλή, Μεξικό, Ν. Αφρική και Περού.

Οι τιμές εξισορροπήθηκαν μετά τα υψηλά του προηγούμενου μήνα, όταν έπιασαν τα διπλάσια από τα συνήθη επίπεδα λόγω έλλειψης στην αγορά. Αναλόγως, και η γαλλική αγορά αβοκάντο είχε χάσει τις ισορροπίες της τον προηγούμενο μήνα, όταν οι πρώτες εισαγωγές από την Ισπανία δεν χαρακτηρίζονταν από αρκετά καλή ποιότητα ακόμη.

Πλέον, από τα 25 ευρώ η συσκευασία «κατέβηκε» στα 10 ευρώ. Στην Ιταλία, όπου το αβοκάντο κερδίζει έδαφος και ως καλλιέργεια, οι τιμές, πλησιάζοντας προς τις γιορτές, είχαν φτάσει τα 15 ευρώ για 4,5-5 κιλά.