Αυξητική τάση στη σπορά οσπρίων από τον Συνεταιρισμό Ενιπέα Φαρσάλων

Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται στις τάξεις των παραγωγών-μελών της ομάδας παραγωγών οσπρίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα στα Φάρσαλα, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι σπορές ρεβιθιών ποικιλίας Αμοργού.

Η συγκεκριμένη ποικιλία χαίρει φέτος της προτίμησης των παραγωγών, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι γεωπόνοι του συνεταιρισμού, «δεν απαιτεί πολλούς ψεκασμούς, είναι εγκλιματισμένη με τα μορφολογικά στοιχεία της περιοχής, ενώ καταγράφει καλές αποδόσεις (250 κιλά το στρέμμα).

Τη φετινή χρονιά θα καλλιεργηθούν 250 στρέμματα έναντι 150 στρεμμάτων πέρυσι. Υπήρξαν και κάποιοι παραγωγοί που έσπειραν τον Νοέμβριο. Όσον αφορά τη δεύτερη ποικιλία ρεβιθιού, τη Μακαρένα, οι σπορές αναμένεται να ξεκινήσουν σε 20 μέρες περίπου, καθώς έχει μικρότερο κύκλο».

Μικρότερο ενδιαφέρον σε σχέση με το ρεβίθι καταγράφεται στο φασόλι, η σπορά του οποίου θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου και υπολογίζεται να σπαρθούν 40 στρέμματα.

Σχετικά με τη φακή, οι παραγωγοί έσπειραν τον Νοέμβριο περίπου 100 στρέμματα και η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου με τη φακή, θα συνεχίσει με το ρεβίθι τον Ιούλιο, για να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο με το φασόλι.

Τιμές

Η διοίκηση του συνεταιρισμού εκτιμά ότι και φέτος οι τιμές που θα απολαύσουν οι παραγωγοί θα είναι καλές. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός αγόρασε από τους παραγωγούς στις παρακάτω τιμές: φασόλι 1,60 ευρώ, ρεβίθι Αμοργός 1 ευρώ και ρεβίθι Μακαρένα 1,5 ευρώ το κιλό. Ο συνεταιρισμός συσκευάζει τα όσπρια (μισού κιλού), τα οποία και προωθεί από το κατάστημά του, αλλά και από συνεργαζόμενα καταστήματα τροφίμων.