Η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά αντικείμενο μελέτης – το 3ο συνέδριο μετακινούμενης κτηνοτροφίας δείχνει τον δρόμο

Ενα νέο και αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της παραδοσιακής κτηνοτροφίας της χώρας στάλθηκε από τους συμμετέχοντες του 3ου συνεδρίου μετακινούμενης κτηνοτροφίας. Στην επιτυχή ολοκλήρωσή του βοήθησαν και οι εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων από πολλές χώρες της Νοτίου Ευρώπης.

Το συνέδριο αυτό γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικά μέρη της χώρας και έχει ως στόχο να γνωριστούν οι κτηνοτρόφοι μεταξύ τους αλλά και παράλληλα να ενημερώσουν τον κόσμο τι σημαίνει μετακινούμενη κτηνοτροφία και ποια τα οφέλη της. Φέτος, οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν σε έναν τόπο που είναι συνυφασμένος με την κτηνοτροφία, τα Άγραφα. Τις εργασίες του συνεδρίου στηρίζουν πανεπιστημιακοί, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, ερευνητές, δημοσιογράφοι κ.ά.

Όλοι κατανοούν την αναγκαιότητα της παραδοσιακής μετακινούμενης κτηνοτροφίας και τη συμβουλή της στον πολιτισμό, την οικονομία, το περιβάλλον και την παράδοση, σύμφωνα με τον Θοδωρή Σδρούλια, μέλος της επιτροπής διοργάνωσης του συνεδρίου, «η παραδοσιακή κτηνοτροφία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας μας. Δυστυχώς όμως, τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή στον τομέα αυτό, που θα επηρεάσει αρνητικά τη χώρα μας».

Όπως εξηγεί ο κ. Σδρούλιας, οι δραστηριότητες των κτηνοτρόφων του παρελθόντος, όπως η κατασκευή ρούχων από μαλλί, ο παραδοσιακός τρόπος αξιοποίησης του γάλακτος, η μετακίνηση του κτηνοτρόφων από τα πεδινά προς τα ορεινά και αντίστροφα έχουν συρρικνωθεί ή μηδενιστεί σε μεγάλο βαθμό. Η μετακίνηση των κτηνοτρόφων γινόταν με τα πόδια και το πέρασμά τους από διάφορες άλλες περιοχές αποτελούσε ένα σημαντικό γεγονός. Η δράση αυτή αποτελεί μία άυλη κληρονομιά των προγόνων, η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες

Σύμφωνα με τους ξένους συμμετέχοντες στο συνέδριο, η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ιταλία και την Ισπανία αποτελεί μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες τους και έχει αξιοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Η Φραντζέσκα Πασέτι Μπομπαρντέλα, από την Ισπανία, αναφέρθηκε στη μετακινούμενη κτηνοτροφία της χώρας της και το πέρασμα των προβάτων μέσα από τη Μαδρίτη, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τη χώρα της και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου.

Για την προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν των μετακινούμενων κτηνοτρόφων και τη συνεργασία των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων έκανε αναφορά στις εργασίες του συνεδρίου ο Ιταλός Νικολά Ντε Νίρο: «Θα πρέπει να αναδείξουμε τους δρόμους της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σημαντικό της ρόλο όχι μόνο σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο της κάθε χώρας. Η ανάδειξη των προϊόντων και των υπηρεσιών μέσα από αυτές τις δράσεις αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους ανθρώπους του δικού μας χώρου».

Κοινές δράσεις μέσα από οργανωμένα σχήματα

Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδος για κοινές δράσεις που κάποιες από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Παράλληλα προγραμματίστηκε μεγάλη πορεία που θα ξεκινήσει από την Ισπανία και θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη. Για την υλοποίηση αυτών των δράσεων ιδρύεται η οργάνωση Ευρωπαϊκή Ομάδα Συνεργασίας για το Περιβάλλον (GEST) για την ανάδειξη των δρόμων της μετακινούμενης κτηνοτροφίας.

Όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Ομάδα Οικονομικών Συνεργασιών GEIE για την προβολή και προώθηση των προϊόντων που προέρχονται από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους δηλαδή όλα τα τυροκομικά προϊόντα αλλά και τα παράγωγα αυτών. Τέλος, οι σύνεδροι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη συνάντηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου στην Ισπανία.

Προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα

Η μετακινούμενη κτηνοτροφία είναι ταυτισμένη απόλυτα με την παράδοση. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των κτηνοτρόφων που, αν αξιοποιηθεί σωστά, θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό.

Η ανάδειξή της ως θεσμικό μοντέλο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες αυτής της μορφής κτηνοτροφίας.