Αυστραλία: Ψηφιακός κόμβος βοηθά τους παραγωγούς με τις εξαγωγές κρασιού

Έναν ολοκληρωμένο κόμβο ψηφιακής γνώσης που θα βοηθήσει τους Αυστραλούς παραγωγούς κρασιού να αυξήσουν τις πωλήσεις των προϊόντων τους διεθνώς δημιούργησε η Austrade, ο οργανισμός εμπορίου και επενδύσεων της κυβέρνησης της Αυστραλίας, σε συνεργασία με τη Wine Australia, τον εκπρόσωπο της βιομηχανίας κρασιού της χώρας.

Το Wine Export Ready Hub συγκεντρώνει πληροφορίες, πρότυπα και οδηγούς για να βοηθήσει τους παραγωγούς κρασιού να κατανοήσουν τη διαδικασία εξαγωγής, να βρουν αγοραστές και να αναπτύξουν τα σχέδια εξαγωγής τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Austrade, Xavier Simonet, δήλωσε ότι ο πρώτος δωρεάν ψηφιακός κόμβος της βιομηχανίας θα τροφοδοτήσει τους εξαγωγείς κρασιού της Αυστραλίας να προχωρήσουν περισσότερο και πιο γρήγορα στην εξαγωγή των προϊόντων τους. «Η Αυστραλία παράγει μερικά από τα πιο περιζήτητα κρασιά στον κόσμο και το νέο Wine Export Ready Hub θα βοηθήσει τους παραγωγούς μας να προσφέρουν περισσότερα προϊόντα στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Το εργαλείο αυτό θα παρέχει σαφείς, περιεκτικές απαντήσεις στα πιο συναφή ερωτήματα των παραγωγών κρασιού για τις εξαγωγές», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Wine Australia, Dr. Martin Cole, «καθώς περίπου το 60% της παραγωγής κρασιού της Αυστραλίας εξάγεται κάθε χρόνο, η κερδοφορία του αμπελοοινικού τομέα συνδέεται στενά με τις εξαγωγές. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί παραγωγοί κρασιού αναπτύσσουν στρατηγικές για να εντείνουν τις εξαγωγές και να εισέλθουν σε νέες αγορές, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε το Wine Export Ready Hub σε συνεργασία με την Austrade για να υποστηρίξουμε αυτές τις δραστηριότητες».

Το Export Ready Hub συμπληρώνει την υπάρχουσα σειρά εξαγωγικών πόρων της Austrade και της Wine Australia, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών αγοράς, προγραμμάτων εισόδου στην αγορά και ρυθμιστικών υπηρεσιών, καθώς και μια εικονική πλατφόρμα για την προβολή αυστραλιανών κρασιών σε διεθνείς αγοραστές.

Ενώ οι παραγωγοί κρασιού της Αυστραλίας αντιμετώπισαν δύσκολες εμπορικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια, οι αξίες των εξαγωγών κρασιού αυξήθηκαν σε 71 προορισμούς το 12μηνο έως τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με την Έκθεση Εξαγωγών της Wine Australia. Αυτό περιλαμβάνει τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία.

Η Αυστραλία παράγει περίπου το 4% του παγκόσμιου κρασιού και είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού. Φιλοξενεί, επίσης, περισσότερους από 6.000 καλλιεργητές σταφυλιών και 2.000 οινοποιεία. Πάνω από 1.000 εξαγωγείς στέλνουν περισσότερα από 18.000 διαφορετικά κρασιά σε περισσότερους από 100 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η αυστραλιανή κυβέρνηση δέσμευσε 72,7 εκατομμύρια δολάρια για τη θέσπιση της Πρωτοβουλίας Επέκτασης Αγροτικών Επιχειρήσεων, για να βοηθήσει τους εξαγωγείς αγροτικών επιχειρήσεων της Αυστραλίας να διαφοροποιηθούν σε νέες αγορές του εξωτερικού και να αυξήσουν τις πωλήσεις σε υπάρχουσες αγορές.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας, η Austrade έχει κλιμακώσει τις διαδικτυακές και προσαρμοσμένες υπηρεσίες της σε αυστραλιανές αγροτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης δραστηριοτήτων εικονικού μάρκετινγκ, ενημερώσεων αγοράς και νέων πρωτοβουλιών όπως το Wine Export Ready Hub.